Hirdetés

Minden, amit tudni érdemes az MKV fájlokról



|

Manapság egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy MKV videókat nézünk.

Hirdetés

Attól függetlenül, hogy az internetről töltünk le videókat vagy ismerősöktől kapjuk, manapság egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az anyag formátuma MKV lesz. De mi is ez? Elsőre idegennek tűnhet, ezért összefoglaljuk, hogy mit kell róla tudni. 

Hirdetés

 

A kezdetek és az MKV

A Matroska Video fájlok eredetileg még 2002-ben, Oroszországban bukkantak fel, és emiatt az elnevezést sem kell különösebben magyarázni.  A vezető fejlesztő Lasse Kärkkäinen volt, aki Steve Lhomme és egy csapat programozó segítségével alkotta meg a formátumot. A projekt a nyílt szabványokra alapozott, így természetesen teljesen ingyenesen használható. Az idők során sokat fejlődött, és azóta többek között a WebM multimédiás formátum alapja is. 

 

Videó MKV-ban

 

Az MKV fájlok igazából multimédiás konténerek. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban egyetlen fájlba lehet audiót, videót és feliratokat betölteni, ha azok eltérő kódolást használnak. Gyakori a H.264 használata a videónál és az MP3 vagy az AAC használata a hangnál. A formátum a jövőbe mutat, így többek között alkalmas a gyors keresésre, támogatja a fejezeteket, a menüket és a metaadatokat, a kiválasztható audio- és videostreameket, az online streaminget és a feliratokat is. A konténer szinte bármilyen hang- és videoformátummal elboldogul, tehát könnyen alkalmazható, és nem valószínű, hogy túl hamar "elkopna".

 

Így lehet lejátszani

Bár egyre elterjedtebb, mivel még nem tekinthető szabványnak, ezért nem támogatja az összes médialejátszó. Az MKV-val kompatibilis programok és kodekek száma azonban szerencsére egyre nagyobb, így van miből válogatni. 

 

Remek megoldás

 

A legjobb választás az effajta fájlok lejátszására a VLC media player vagy az MPC-HC. Ezek közül mindkettő ingyenes és egyszerűen használható. A telepítésük gyorsan megoldható, kártevőket nem tartalmaznak, az MKV fájlok pedig a jobb gombos társítás menüből is gyorsan hozzájuk rendelhetőek. A legjobb az bennük, hogy beépítve tartalmaznak mindent, amire csak szükségünk lehet a multimédiás fájloknál - és szinte az összes hang- és videofájllal elboldogulnak. 

 

Az alternatíva

Ha valakihez hozzánőtt a Windows Media Player vagy egy másik megszokott lejátszó, ami nem kezeli natív módon az MKV-t, akkor lehetősége van külső kodekcsomagot telepíteni a Windowsra. A Ninite.com oldalon keresztül ilyenkor a CCCP opcióra kell nyomni, majd a Get Installerrel beszerezni a telepítőt is elvégezni az installálást. Amennyiben ezt az oldalt használjuk, akkor megkíméljük magunkat a kártevőktől, amikkel szinte mindig telerakják az effajta kodekcsomagokat. 

A kodekes megoldással szemben azonban egyszerűbb, gyorsabb és tisztább út, ha egy mindenre képes médialejátszót választunk magunknak. 

 

Nektek melyik a kedvenc lejátszótok? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.