Hirdetés

Minden, amit tudnod kell a képernyővédőkről



|

A képernyővédők eredetileg a CRT-k beégési problémái miatt születtek meg.

Hirdetés

A képernyővédők már rég a részei a Windows operációs rendszereknek, de manapság már csak kevesen foglalkoznak velük, és néha inkább negatívumot jelentenek. Egykor azért jöttek létre, hogy megoldják a CRT-monitorok beégési problémáit. 

Hirdetés

Effajta beégéssel akkor lehetett találkozni, ha ugyanazt a képet sokáig jelenítette meg a képernyő. A komolyabb esetekben a kép még akkor is látszott, ha a monitor ki lett kapcsolva. Általában a sokáig úgy hagyott képek vagy a statikus elemek - mint a Tálca - okoztak ilyen problémát. Mindezt a képernyővédők kiküszöbölték, hiszen a meghatározott idő eltelte után mindig valami mást, gyakran animáltat mutattak - a lényeg, hogy egy adott helyen nem volt sokáig ugyanaz. Sok híres kijelzővédő létezett, az egyik legkedveltebb például a Flying Toasters volt, aminek külön weboldala is van még. Bár a beégés - technikailag már más beégésről van szó - egy modern LCD-nél sem lehetetlen, addig igen ritka. 

 

Ettől manapság már nem kell félni

 

Képernyővédők ma

Ugyan a kijelzővédők még betöltik az eredeti szerepüket, ma már igazából csak szórakoztatási célokból használjuk őket. A Windows Asztalán jobb egérgombot nyomva a Személyre szabás sort kell kiválasztani, majd a megjelenő ablak jobb alsó sarkában a Képernyőkímélő menüpontra kattintani. A választott típus mellett a bekapcsolás ideje is megadható. 

Természetesen a felhozatal már nem olyan szűk, mint régen, elvégre immáron nem csak fotóalbumok megjelenítését lehet így megoldani, hanem az RSS-feedek és a videók lejátszását is. 

 

Az egyik klasszikus

 

Kell egyáltalán?

Az eddigiekből kiderült, hogy nincs egyértelmű válasz a kérdésre. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy információ vagy bármi más - esetleg vicces téma - megjelenítése érdekében van-e ilyesmire szüksége. Azt viszont feltétlen figyelembe kell venni, hogy a használatukkal több energia elmegy, mintha a képernyő egyből kikapcsolna egy bizonyos tétlenségi hossz után. 

Mindez egy asztali gépnél nem sok vizet zavar, azonban egy akkumulátorról használt laptopnál sok plusz percet lehet nyerni azzal, ha képernyővédő helyett egyből kikapcsolásra állítjuk a kijelzőt. Ezt természetesen a Vezérlőpult Energiagazdálkodási beállítások menüjében lehet megtenni. 

 

Ti használtok valamilyen képernyőkímélőt? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.