Hirdetés

Minden, amit tudnod kell az LTE Advancedről



|

Sokszor halljuk az LTE Advanced kifejezést - de miért jó nekünk ez a technológia?

Hirdetés

A telekomszolgáltatók régóta kampányolnak a csomagjaik mellett példátlan sebességű mobilinternettel, de a gyorsaság persze mindig is mást jelentett. A 3G például ma már teljesen megszokott, sőt, lejárt dolog. Mivel a legtöbben a felhasználók közül is elkezdtek átállni a 3G-ről a 4G-re, ezért a jövővel is foglalkozni kell. Ez pedig jelenleg egyenlő az LTE utódjával, vagyis az LTE Advanceddel. A multimédiás alkalmazások és játékok fogalma is tágabb az ilyen gyorsaság mellett.

Hirdetés

 

Mi az az LTE Advanced?

Gyakorlatilag egy következőgenerációs mobiltechnológiáról beszélünk, ami az LTE folytatása, és a 3GPP szüleménye. Miközben a 2009-ben elstartolt LTE hálózatok messze túltesznek a 3G-s technológiákon, addig az LTE Advanced a 4G-n belül jelent nagy fejlődést.

Az LTE és az LTE Advanced között leginkább az adatátviteli sebességben van különbség, természetesen az utóbbi javára. Ez a sebesség egyébként tízszeresével is emelkedhet optimális esetben, és természetesen az adótornyok és a készülékek közötti átvitel is jobban működik. Ez utóbbinak hála a toronytól való távolság már nem tudja úgy befolyásolni a lefedettséget.

 

Az eszközök több adótoronyhoz is kapcsolódhatnak

 

Az LTE Advanced nagyobb hálózati kapacitást tud kezelni, miközben stabilabb és gyorsabb kapcsolatot kínál, elméletben olcsóbb köntösben. A nagyobb mennyiségű adatot ráadásul szűkebb frekvenciatartományban kezeli.

 

Miben új?

A technológia nyújtotta újdonságok között említhető például az úgynevezett vivőaggregáció. Ennek hála a gyakorlatban úgy kapunk magasabb adatátviteli sebességet és kapacitást, hogy kisebb frekvenciatartományokat köt össze egy egésszé. A nagyobb frekvenciablokkok gyorsabb hálózatot eredményeznek, ami azért is fontos, mert sok esetben töredezett frekvenciákat használnak a mobilhálózatok.

Meg kell említeni a MIMO technológiát is, ami egyrészt mindkét irányba tudja növelni a kapacitást az energiafogyasztás emelése nélkül; másrészt pedig kétszer annyi antenna használatát teszi lehetővé. Így nem csak a sebesség nagyobb, de több felhasználó is elfér egy frekvenciatartományon.

Az eltérő hálózati erőforrásokhoz automatikusan igazodni képes LTE Advanced alatt az eszközök párhuzamosan több adótoronyhoz is tudnak csatlakozni. Értelemszerűen ez erősebb jelet és gyorsabb átvitelt jelent.

 

Az LG G3 is támogatja a technológiát

 

A streaming csak a kezdete a mobilozás jövőjének, mindehhez pedig egyre gyorsabb mobilos adatkapcsolatra van szükségünk. Az LTE Advanced gondoskodik a zökkenőmentes fejlődésről, méghozzá úgy, hogy a szolgáltatóknak sem kell új infrastruktúrát kiépíteni.

A jelenlegi csúcskészülékek közül a legtöbb már támogatja a technológiát. Így többek között az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, a Samsung Galaxy Note 4 és Note 3, a Galaxy Alpha, S4, S5, a Sony Xperia Z2 és Z3, valamint az LG G3 és az HTC One M8 is jó választás, ha szempont a villámgyors mobilnet.

Számotokra milyen fontos a mobilnet sebessége?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.