Hirdetés

Mit tegyél, ha nem tölt a laptopod akkumulátora?



|

Megmutatjuk hogyan lehet életre kelteni a tölteni nem hajlandó akkut.

Hirdetés

Hirdetés

Amikor huzamosabb ideig nem használjuk a laptopunkat, akkor bizony előfordulhat, hogy az akkumulátora lemerül, sőt, van, hogy a CMOS-akku is megadja magát. Ez utóbbit értelemszerűen cserélni kell, de a notebook akkujának önmagától kellene töltenie. 

Sajnos ez nem minden esetben van így, előfordul, hogy kikapcsolt állapotban abbamarad a töltés, a Windows pedig csak annyit ír ki bekapcsolva, hogy csatlakoztatva, de nem töltődik. Mindez még a korábban teljesen hibátlan akkumulátorokkal is előfordulhat, igen kellemetlen meglepetést okozva a felhasználó számára.

Az normális az akkumulátoroknál, hogy idővel elvesztenek némi töltést, amikor a laptop ki van kapcsolva, és nincs csatlakoztatva a hálózati áramforráshoz. Egyes modellek gyorsabban veszítik el a töltést, mint mások. Egy hibás akkumulátor pedig még gyorsabban merül le, mint egy jól működő energiaforrás. Amennyiben az akku nem tölt vagy pedig a laptop nem érzékeli a jelenlétét, esetleg más energiaellátási gond adódik, akkor van néhány trükk, amit érdemes bevetni. 

Mi a teendő ilyenkor? Megmutatjuk. 

 

Ki kell venni

 

Akku ki, akku be

Első lépésben ki kell kapcsolni a notebookot, kihúzni belőle minden tartozékot, majd a tápkábelt is. Amennyiben az akku cserélhető, akkor azt is el kell távolítani a laptopból, majd a bekapcsológombot legalább 30 másodpercig nyomva kell tartani. Ha az akku nem cserélhető a gépben, akkor alul kell keresni egy kisebb méretű reset gombot. Az idő letelte után újra kell csatlakoztatni az akkumulátort a laptophoz.

Amennyiben az akku cserélhető, akkor különös figyelmet kell fordítani arra is, hogy az egymással érintkező fém felületek az akku és a laptop oldalán is tiszták legyenek. 

 

A kosz itt is gondot okozhat

 

Trükkök a Windowsban

Ha egyik trükk sem vált be, akkor a Windowsba lépve el kell távolítani a Microsoft ACPI Compliant Control Method Batteryt, és hagyni a rendszernek, hogy szkennelje a hardvereket, és újratelepítse magától a szükséges drivereket, amik a laptop energiagazdálkodásáért felelnek. Ezután a laptopnak azt kellene jeleznie, hogy tölti az akkumulátort. 

A Windows 8-ban meg kell nyomni a [Win + X] billentyűkombinációt, majd a bal alsó sarokból felugró menüben kiválasztani az Eszközkezelőt. A Windows 7-ben és Vistában a Start menü keresőjéből is el lehet indítani. 

 

Irány az Eszközkezelő

 

Az Eszközkezelőben ki kell választani az Akkumulátorok kategóriát, majd ebben jobb gombot nyomni a Microsoft ACPI Compliant Control Method Battery bejegyzésre, és az eltávolítást választani. Itt vigyázni kell, hogy a Microsoft AC Adapter drivert vagy más ACPI illesztőt még csak véletlenül se töröljünk le. Az eltávolítás után a hardverváltozások keresése gombra kell kattintani, és ellenőrizni, hogy a laptop elkezdett-e tölteni. 

Amennyiben így sem működik, akkor ellenőrizni kell a hálózati töltőt. Ha a laptop azt nem érzékeli, akkor sajnos elképzelhető, hogy az AC adaptert vagy pedig magát az akkumulátort kell kicserélni. 

 

Nektek volt már gondotok a laptopotok akkujával?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.