Hirdetés

Mit tegyünk, ha feltörték a Facebook-fiókunkat?



|

Rendkívül kellemetlen lehet, ha illetéktelenek szereznek hozzáférést a Facebook-fiókunkhoz, de szerencsére van megoldás.

Hirdetés

Ugyan manapság már nagy divat tagadni, hogy használjuk a boomer Facebookot, de a közel 3 milliárdos táborával valahogy még mindig ez a legnépszerűbb közösségi oldal, ami persze kiemelten csábító célponttá teszi a zavarosban halászó hackerek számára is.

Különösen gyakoriak az úgynevezett phishing-csalások, amikor valamilyen trükkös módszerrel (pl. egy hivatalosnak álcázott bejelentkezési felülettel) ráveszik a felhasználót a jelszava kikotyogására. Ilyenkor mondjuk, hogy "meghackelték" a fiókunkat, pedig csak simán figyelmetlenek voltunk, és magunk engedtük be a tolvajt.

Hirdetés

A jó hír, hogy a baj megtörténtével sem vagyunk teljesen eszköztelenek, némi szerencsével kitessékelhetjük a nem szívesen látott vendéget, és visszaszerezhetjük az irányítást a profilunk felett. A legfontosabb, hogy ha idegen aktivitást észlelünk, azonnal meg kell változtatnunk a jelszavunkat, amit ezen a felületen tehetünk meg. Nehezen feltörhető, többféle karakterből (kis- és nagybetűk, számok és írásjelek) álló jelszót válasszunk, és ne hasznosítsunk újra korábban már bevetett kifejezéseket.

Ha nem tudunk bejelentkezni, kérhetjük a jelszavunk visszaállítását, ám ha a behatoló az e-mail címünkhez is hozzáfért, akkor nehezebb dolgunk lesz ezzel. Ebben az esetben szerencsére a Facebook magyar nyelvű tájékoztató oldala igyekszik útba igazítani. Hogy pillanatnyilag milyen e-mail címek vannak a fiókunkhoz rendelve, azt az "Általános fiókbeállítások" menüben láthatjuk. Arra is van lehetőség, hogy jelentsük a profilunkon érzékelt gyanús aktivitást, melyet követően lépésről lépésre erősíthetjük meg a fiókunk biztonságát.  

Hasznos lehet az aktív bejelentkezéseinket listázó felület is, ahol könnyen kiszúrhatjuk az idegen eszközöket. Ha olyan bejelentkezést látunk, amihez semmi közünk, egy gombnyomással kiléptethetjük az illetőt. Érdemes azonban odafigyelni, mivel a földrajzi pontosság meghatározása nem az igazi, így például ha azt látjuk, hogy valaki a szomszédos településről lépett be a fiókunkba egy miénkkel megegyező mobilról, a rendszer valószínűleg a saját eszközünket mutatja.

Fontos még a társított szolgáltatások kérdése is, hiszen kényelmi okokból sokan a Facebook-profiljukat használják egy sor alkalmazásba és weboldalra való belépéshez is. Ezeknek a listáját ide kattintva tudjuk ellenőrizni, és a bejelentkezéshez hasonlóan egyetlen kattintással eltávolíthatjuk az adott szolgáltatások hozzáférési engedélyét.

Ami pedig a későbbieket illeti, a hasonló kellemetlenségek elkerülésére érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást, amely ugyan nem kijátszhatatlan, de az esetek elsöprő többségében meghiúsítja a jogosulatlan hozzáférési kísérleteket. Ennek aktiválásával egy másik úton (pl. SMS-ben) kapott kódot is meg kell adnunk a jelszavunk mellé az új bejelentkezések alkalmával. Végezetül pedig mindig jó ötlet egy profi jelszómenedzser (pl. Keeper, LastPass) használata, amely automatikusan generálja és tárolja a magasabb biztonságot kínáló, összetettebb kifejezéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.