Hirdetés

Mivel mérhető a laptop teljesítménye?



|

A PC World Segélyvonal szolgáltatása olvasói kérdésekre válaszol, de lehet, hogy éppen neked is erre van szükségsed. Elakadtál, tanácsot kérnél? Segítünk.

Hirdetés

Új cikksorozatunkban a PC World magazin Segélyrovatából választunk ki időközönként egy kérdést és egy választ, amelyről úgy gondoljuk, hogy hasznosnak bizonyulhat a közösség számára és időtálló segítséget nyújthat azoknak, akik eltévedtek az informatika útvesztőjében. A legelső rész a laptopok témakörébe kap bele, azon belül is a teljesítménnyel foglalkozunk kívül-belül. 

Kérdés: mivel mérhető a laptop teljesítménye?

A laptopom mostanában sokkal többet hangoskodik, mint amikor megvettem (használtan). Azóta egyszer kitakarítottam, és újrapasztáztam, de továbbra sem szűnt meg a zaja. Tervezem a fejlesztését (HDD helyére SSD, ODD helyére új HDD), de előtte szeretném legalább egy benchmarkprogrammal tesztelni a rendszert, hogy legyen valami fogalmam arról, mi lehet a gond, és ne csak találgassak. Ha komolyabb a baj, akkor inkább lecserélem a laptopot egy újra.

Hirdetés

Ti melyik benchmarkprogramo(ka)t ajánljátok? Az sem feltétlenül baj, ha fizetős, csak ne kerüljön túl sokba. A teszt során lehetőleg mindent szeretnék leellenőrizni.

Szükségem lenne továbbá célszerszámokra; úgy emlékszem, hogy a magazinban időről időre javasoltok szerszámkészleteket laptop- és telefonszervizeléshez. Meg tudnátok mondani, hogy mi a neve annak a készletnek, amit ajánlani szoktatok? A bővítéshez is jól fog jönni egy megfelelő csavarhúzó, és ha hardveresen nincs gond a gépemmel, akkor a ventilátort kell cserélnem (erre gyanakszom), amihez nem lesz elég egy szerszám. Nem hiszem, hogy ez számít, de ha mégis, a laptopom egy Asus A55VD Core i5-3210M processzorral, dedikált GeForce 610M videokártyával, 2 GB VRAM-mal és 8 GB RAM-mal. Az operációs rendszer Windows 7 Home Premium 64-bit. 

A PC World válasza: 

A processzorhoz ideális megoldás a Prime95, míg a CPU, a GPU, a RAM és az adattároló komplex tesztjéhez beválhat a Novabench, esetleg a SiSoftware Sandra. Ha a játékokban való teljesítményt mérnéd, akkor a 3DMark (ugyanettől a fejlesztőtől PC-tesztelésre a PCMark).

Ami a második kérdést illeti, szerszámkészletből kiváló választás többek között a Rosewill RTK-146 vagy RTK-045, a Yougai/Floureon 38, illetve a Belkin 55 darabos kitje.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.