Hirdetés

Pixelitor: többplatformos képszerkesztő ingyen



|

Rétegeket is kezel az egyszerűen használható alkalmazás.

Hirdetés

Dunát lehetne rekeszteni a méretezésre, konvertálásra és effektezésre egyaránt használható fotónézegető és képrendező alkalmazásokkal, éppen ezért is meglepő, hogy specifikusan képszerkesztésre kitalált programokból nincs túlságosan sok. A profi grafikusok többnyire az Adobe Photoshopot használják, a fizetős ügyfelek kisebb tábora a Corel Paint Shop Pro híve, míg az otthoni felhasználók többnyire az ingyenes GIMP vagy Paint.NET programokat preferálják.

Hirdetés


A helyzet elsőre eléggé bebetonozottnak tűnik, azonban az otthoni felhasználásra alkalmas szerkesztő utáni keresgélés esetén érdemes kipróbálni az ingyenes Pixelitor nevű alkalmazást is. A Balázs-Csíki László által fejlesztett program nyílt forráskódú, a teljesen Java-alapú implementációjának köszönhetően pedig Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszereken egyaránt futtatható. Érdekes, hogy feltelepítve csupán ~1,5 megabájt szabad lemezterületet foglal, azaz egy képszerkesztőhöz képest kivételesen kompakt.


Többet tud, mint amennyit elsőre láttatni enged

Első pillantásra a Pixelitor nem tűnik rendkívül komplexnek, amely főként a logikusan felépített menürendszerének köszönhető. Ettől függetlenül funkcionalitásra sejthetően nem tudja felvenni a versenyt a galambra is ágyúval lövő Photoshoppal, Paint Shop Próval vagy GIMP-pel, tudásra inkább a Paint.NET környékén van.


Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes rétegeket is kezelni, ez sok otthoni felhasználó számára is fontos tulajdonság. Többrétegű képeket összefésülés nélkül kizárólag a saját PXC formátumában képes elmenteni, bár arra lehetőség ad, hogy az éppen szerkesztett kép rétegeit – áttetszőséggel együtt – egyéni PNG képekként ki tudjuk exportálni. A már említett formátumokon kívül a Pixelitor a BMP, JPEG és GIF fájlokat képes írni-olvasni.


A nagyon egyszerű beépített képlopóval is felvértezett Pixelitor legnagyobb erősségét jelenleg a szűrőrendszere adja: 70-nél is több filter (mint például elmosás, élesítés) található az alkalmazásban, ezek ráadásul sok esetben meglepően széles körűen paraméterezhetőek. A fejlesztő szerint néhány teljesen egyedi effekt is akad a képszerkesztő tárházában. Természetesen a rajzolni szeretők is megtalálják a hobbijukhoz szükséges alapvető eszközöket a Pixelitorban, bár ezen a téren nem túlságosan erős az alkalmazás.


Teljesítményét tekintve a Pixelitor tipikusan állja a sarat a versenytársaival szemben. A program kapcsán az egyetlen negatívumot az jelenti, hogy a működéséhez szükséges Java futtatói környezet biztonsági szempontból továbbra is aggodalomra ad okot, így ha csak a Pixelitor miatt telepítenénk fel, akkor ne felejtsük el letiltani a böngészőkben futó beépülőit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.