Hirdetés

Rejtélyes rövidítések



|

Cikkünkben dekódoljuk az informatikai műszaki cikkek vásárlásakor előforduló leggyakoribb rövidítéseket.

Hirdetés

Számítástechnikai eszközök vásárlásakor nem csak szinte lehetetlen, de abszolút ellenjavallt kikerülni a műszaki tulajdonságok fizetés előtti értelmezését. Cikkünkben összegyűjtöttük a PC-k, számítógépes alkatrészek, okostelefonok és táblagépek esetében előforduló leggyakoribb idegen kifejezéseket és rövidítéseket.

Hirdetés

 

Kijelzők

Felbontások
A kereskedések tipikusan pixelszámokban szokták feltüntetni az eszközök kijelzőinek felbontását. A kivételek erősítik a szabályt, a qHD és társai megértéséhez készítettünk egy táblázatot.


PPI (pixel per inch)

A kijelzők pixelsűrűségét jelzi: minél nagyobb az érték, annál kevésbé megkülönböztethetőek egymástól a képpontok. A 300 PPI azt jelenti, hogy a kijelző hüvelyknyi területén 300×300 képpont található.


TN LCD

A legtöbb kedvező árú laptopban, monitorban, okostelefonban és táblagépben használt folyadékkristályos kijelzőtípus. Árához képest elfogadható képminőség jellemzi, de rossz színhűsége miatt grafikai munkára nem ajánlott.


IPS LCD
Drágább az előbbi TN LCD panelnél, így jelenleg csak a középkategóriás eszközöktől használatos. A felárért cserébe jelentősen jobb színhűség és szélesebb betekintési szögeket járnak.


OLED
A képminősége nagyon hasonló az IPS által nyújtotthoz, azonban az LCD-ktől eltérően nincs benne külön háttérvilágítás, maguk az alpixelek bocsájtják ki a fényt. Egyes mobil eszközökben az AMOLED altípusát alkalmazzák.


LED
Monitorok jellemzőinél tipikusan arra utal a kifejezést, hogy az eszköz TN vagy IPS paneljének háttérvilágítása fénykibocsátó diódákkal van megoldva. Nem összetévesztendő az OLED kijelzővel szerelt termékekkel.


„E-Ink” kijelző
Az E Ink Corporation főként e-book olvasókban használt, szürkeárnyalatos kijelzője. A hagyományos könyvekhez hasonlóan szemkímélő olvasást tesz lehetővé. A panel kizárólag akkor fogyaszt áramot, ha változtatni kell a pixelek árnyalatát.



Telekommunikáció

ROM
Read-Only Memory, azaz kizárólag olvasható memória. Az okostelefonok és táblagépek esetében a beépített háttértár kapacitására hivatkoznak vele, vitatható technikai helyességgel.


SoC / System-On-Chip / lapkakészlet
A lapkakészlet az adott eszköz működéséhez szükséges legkülönfélébb vezérlőlapkák integrált halmaza. Tipikusan olyan alegységeket tartalmaz, mint például processzor, grafikus processzor, modemek vagy USB-vezérlő.


3G
A második generációs (GSM/GPRS) vezeték nélküli távközlési szabványok utódja, hanghívásra és adatkommunikációra egyaránt alkalmas. Elődjénél nagyobb átviteli sebességet nyújt, itthon mára leváltotta a HSPA.


HSPA (HSDPA/HSUPA)
A fent említett 3G szabvány kiterjesztése, szélessávú adatátvitelt tesz lehetővé. Telefon vásárlásakor a HSDPA érték a maximális letöltési sebességet jelenti, míg a HSUPA a maximális feltöltési tempót jelöli.


4G / LTE
A hazánkban is terjedő negyedik generációs mobilhálózat, amely az elődjeitől eltérően már specifikusan adatátvitelre lett kitalálva. Az egyik hazai mobilszolgáltató papíron 150 / 20 Mbps maximális le- és feltöltési sebességű mobilnetet is kínál az LTE-hálózatán.


NFC
Rövid hatótávolságú (maximum néhány cm) kommunikációt lehetővé tévő szabvány, az egyik legérdekesebb felhasználási módja a gyors és kényelmes mobilos fizetés. Elméletben bármilyen alacsony adatátviteli igényű művelethez remekül használható. Bővebben ezen cikkünkben olvashatnak róla az érdeklődők.


A-GPS
A hagyományos GPS vételi módszertől eltérően az A-GPS a mobilszolgáltatón keresztül előre megkapja a műholdak precíz pozícióját, így a vevő eszköz pillanatok alatt képes kiszámítani a földrajzi koordinátáit.


SD „Class” sebességosztály
Az SD memóriakártyák minimum írási és olvasási sebességét jelzi, a mértékegység MB/s. A „Class 10” azt jelenti, hogy a kártya üres állapotban másodpercenként legalább 10 MB adatot képes írni-olvasni.


DLNA és MHL
Univerzális csatolófelületek, lehetővé teszi a kompatibilis eszközök egymással való vezetékes vagy vezeték nélküli együttműködését.



Kamera

MP
A megapixel rövidítése, a fényérzékelő szenzor ennyi pixelre képes lebontani a lencse irányából beérkező fényt. 1 megapixel 1 millió pixelt jelent. Figyelem: a magas megapixelszám nem garantál jó minőségű fotót!


CCD és CMOS
Néhány évvel ezelőttig a jobb minőségű képrögzítő eszközökben sok esetben CCD (charge-coupled device, töltés-csatolt eszköz) alakította a bejövő fényt elektronikus jelekké, azonban mára szinte teljesen kiszorította a CMOS (complementary metal-oxide semiconductor, komplementer fém-oxid félvezető). Ennek fő okai a CMOS képminőségének jelentős javulása, a kedvezőbb ára és alacsonyabb fogyasztása.


HDR képek

A nagy dinamikatartományú (high dynamic range) fotózás során több eltérő expozíciójú képet készít a kamera, majd ezeket összedolgozza egyetlen képbe. A művelet célja, hogy a fotón a világosabb és sötétebb részek egyaránt szépen látszódjanak.



Számítógép

CPU
Central Processing Unit, azaz központi feldolgozóegység, hétköznapi néven csak processzor. Ez az elektronikai termék – legyen az PC, okostelefon vagy tablet – agya, alapesetben ez hajtja végre a futó programokat.


Alaplap
Központi nyomtatott áramkör, ehhez csatlakozik a számítógép összes eleme – például a processzor, a memória, a háttértár, optikai meghajtó, grafikus kártya –, de különféle vezérlőchipek is találhatóak rajta.


Socket
Számítógépek esetében a socket arra az alaplapra épített foglalatra utal, amelybe összeszereléskor a CPU-t kell illeszteni. Az AMD és Intel egyaránt több eltérő foglalatot használó processzorral van jelen a piacon.


GPU / VGA
Graphics Processing Unit, azaz grafikai processzor. Ezen egység felelős a monitoron megjelenő 2D-s és 3D-s kép előállításáért, de újabban általános számítási feladatokra is használhatóvá vált. A VGA (video graphics adapter) kifejezés különálló grafikus kártyára utal, azaz nem egy alaplapra vagy processzorba integrált megoldásra.


RAM
Működésük során az eszközök a közvetlen hozzáférésű memóriába (Random Access Memory) másolják a feldolgozáshoz szükséges, vagy éppen előállított adatokat. Az eszköz kikapcsolásakor törlődik a RAM tartalma.


DDR3
A fentebb említett RAM egyik típusa, már évek óta csak ilyennel vásárolható új számítógép. Az alacsonyabb fogyasztású és gyorsabb DDR4 már piaci bevezetés alatt áll, ám előreláthatóan még jó egy évig nem lesz kifejezetten megfizethető, mint ahogy a vele kompatibilis alaplapok és processzorok sem.


GDDR5
Specifikusan videokártyákon való használathoz kifejlesztett memóriaszabvány, jelentősen gyorsabb a fentebb említett DDR3-nál. Érdekességként megemlítendő, hogy a Sony PlayStation 4 játékkonzol megosztott rendszermemóriája is ilyen típusú.


HDD
Más néven winchester vagy merevlemez, ezen tárolja a megőrzendő adatokat a számítógép. Mechanikus és mágneses adattároló, olcsón kínál nagy kapacitást.


SSD
Honosított nevén szilárdtest-meghajtó. A merevlemez utódja: mágneses korongok helyett memórialapkákat használ az adattárolásra, sokkal gyorsabb és kevesebbet fogyaszt. A nagy kapacitású modellek egyelőre drágák. Az SSD-t nem szabad töredezettségmentesíteni: a hardver működéséből fakadóan ennek nincs teljesítménybeli előnye, ráadásul durván csökkenti a meghajtó élettartamát.


ODD
Optikai meghajtó. Manapság DVD írót, Blu-Ray olvasó + DVD író kombinált meghajtót és Blu-Ray írót árulnak a boltok. Utóbbi természetesen képes DVD-t és CD-t írni-olvasni.


SATA / eSATA
A SATA csatolófelülettel a számítógép belsejében található háttértárolót és optikai meghajtót lehetséges az alaplaphoz csatlakoztatni. Az eSATA ennek a „külső” változata, hordozható adattárolók csatlakoztatására találták ki.


PSU
A számítógép tápegysége, teljesítményét wattban adják meg. Látszólag ugyanazon teljesítményű egységek közt árban óriási szórás: ennek oka a drágább modellek jelentősen magasabb hatékonysága és jobb minőségű alkatrészei. Érdemes drágábbat venni, a hosszabb élettartam és jobb energiahasznosítás kombinációja ugyanis könnyen visszahozhatja a felárat.


TDP
A wattban kifejezett értékkel a CPU és GPU vásárlásánál találkozhatunk, azonban nem az egység fogyasztását jelöli, hanem a hűtése által elvezetendő maximum hőmennyiséget. A hardver maximális fogyasztása valójában magasabb a TDP-nél, azonban a lapkatervező gyártók titkolózása miatt konkrét értékeket legfeljebb tippelni lehet.


(Nyitókép: Blake Patterson)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.