Hirdetés

Routerből mesh hálózat - hogyan érheted el a teljes lefedettséget?



|

A modern hálózati központok képesek egymásba kapcsolódni, hogy szinte korlátlan lefedettséget nyújtsanak számodra. Megmutatjuk, hogyan érik ezt el.

Hirdetés

Mindenki álmodozott már arról, milyen is lenne a korlátlan Wi-Fi-lefedettség, ám a gyakorlatban sokszor már a routertől egy-két szobányira is akadozik a kapcsolat, a sebesség pedig csapnivaló. A jó hírünk az, hogy létezik erre megoldás, sőt sokan biztosan hallottatok is a meshtechnológiáról, ám a több központból felépülő rendszerrel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban. Cikkünkben felfedjük, milyen is valójában az a mesh, amely ma már a legtöbb modern routerrel elérhető, tehát az sem baj, ha csak vásárlás után jöttél rá, hogy számodra is ez a következő logikus lépcsőfok.

Hirdetés

Sok kicsi vs. egy nagy

Az otthoni hálózatok klasszikus csillagtopológiáját nem kell bemutatni senkinek: egy router szolgáltatja a netelérést, amire az összes kliens rákapcsolódik kábellel vagy rádiósan. A megoldás előnye, hogy elég egyetlen routernek helyet találni, ezt kell beállítani, és ha gond van, ennek a tetejét kell ütögetni annak reményében, hogy majd attól minden megjavul.

A mesh ettől teljesen eltérő felépítést alkalmaz. Több hálózati központ kapcsolódik egymásba, amelyek a felhasználó számára "láthatatlan" módon kommunikálnak és osztják el a terhelést. A mesh talán legfontosabb tulajdonsága, hogy hiába áll több eszközből, telepíteni és a használni legalább olyan egyszerű, mint egy hagyományos routert, sőt sokszor még annál is egyszerűbb. A mesh központokat egyetlen, közös kezelőfelületen, általában mobilapplikációval tudod beállítani és karbantartani, a telepítés pedig mindössze annyiból áll, hogy konnektort keresel a második, harmadik stb. egységnek.

E megoldás előnyei elvitathatatlanok: szinte tökéletes Wi-Fi-lefedettség, a Wi-Fi-roamingnak köszönhetően mozgás közben is állandó, kiváló adatkapcsolat, elosztott terhelés, kevesebb kábel, egyszerűbb használat, rugalmas átalakíthatóság, bővíthetőség.

Routerből mesh központ

Igen ám, de a több eszköz, a jó lefedettség és a prémium szolgáltatások bizony sokba kerülnek: egy három központos meshszettért komoly összegeket kérnek el manapság, és az is lehet, hogy egyelőre nincs szükséged óriási Wi-Fi-hálózatra, a rugalmasságot, későbbi bővíthetőséget viszont díjaznád. Szerencsére jó hírünk van, a modern - értelemszerűen már Wi-Fi 6-os szabványt támogató - routerek ugyanis rendelkeznek egy extra opcióval, amelyet aktiválva a gyártó hatótávnövelő elérési pontjaival és powerline adaptereivel képesek Wi-Fi-n összekapcsolódni és mesh hálózatot alkotni.

A TP-Linknek ez a technológiája OneMesh névre hallgat, és már a belépőszintű Archer AX20/21-es Wi-Fi 6 router is profitál belőle. A szolgáltatás végtelenül egyszerű: neked mindössze a beállítómenüben vagy a Tether mobilapplikációban kell a OneMesh kapcsolót elpöccintened, és máris OneMesh-módba váltottál. A háttérben persze ennél sokkal bonyolultabb folyamatok játszódnak le. A routered - ami akár egy erősebb modell is lehet a gyártó kínálatából - kapcsolódik a meshbe szervezett kiegészítő hálózati pontokhoz, és felépíti a hálós adatkapcsolatot. Ezen kommunikálnak a hálózati eszközök, amelyeknek a beállításai is egységessé válnak, nem kell minden központnál egyesével jelszót, Wi-Fi-hálózatot és egyéb paramétereket megadnod.

A fő- és alhálózat problémájával vagy például a DDNS kérdésével sem kell bajlódnod, a rendszer automatikusan egységesíti az összes beállítást, és innentől hálózati eszközeid egyként jelennek meg számodra.

Ez még a firmware-frissítést is leegyszerűsíti, hiszen mindent egyetlen felületen keresztül tudsz menedzselni.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a mesh több nagy előnyét is élvezheted ettől kezdve. Az aktiválódó Wi-Fi-roamingnak köszönhetően a megfelelően elhelyezett mesh csomópontok kiterjesztik a Wi-Fi-hálózatod lefedettségét, legyen szó akár a fő-, akár a vendéghálózatról. Az átkapcsolásról, az adattovábbításról és az állandó, magas jelszintről az összehangolt eszközök automatikusan gondoskodnak, ezért amikor az otthonodban sétálsz, nem kell megvárnod, amíg egyik Wi-Fi-hálózatról átkapcsolódsz a másikra, mindent a mesh rendszer intéz teljesen észrevétlenül.

Mi lehet mesh csomópont?

A dedikált mesh hálózat, mint például a TP-Link Deco szériája rendkívüli rugalmasságot nyújt, hiszen ezáltal ha váltani szeretnél, nem szükséges teljesen új rendszert vásárolnod, bőven elegendő kompatibilis kiegészítő mesh csomópontot választanod, majd ezt hozzákapcsolnod meglévő hálózatodhoz. A OneMesh - amelynek alapját egy router adja - csomópontja lehet RE300/500-as jelismétlő, de akár powerline adapterszett is. Ezeket az eszközöket már gyárilag felkészítették a OneMesh szolgáltatásra. Mivel egy szoftveres technológiáról van szó, néhány régebbi router és eszköz utólagosan is megkaphatja a meshtámogatást. Erre jó példa az AX6000-es modell, amelyben ez a megjelenés után nagyjából fél évvel vált elérhetővé, és hamarosan az AX10, illetve az AX11000 routereken is köszönthetjük a OneMesht egy firmware-frissítés formájában.

Az egységes platform garantálja a zökkenőmentes működést, ám azért azt fontos kiemelnünk, hogy egy ilyen, egységenként összeállított mesh hálózat nem feltétlenül ér fel a felső kategóriás mesh rendszerekhez.

Utóbbiak mellett szól egyrészt az egységes dizájn, valamint a dedikált backhaul, amely összekapcsolja a csomópontokat, hogy a kommunikáció ne a kliensek által használt Wi-Fi-hálózatot terhelje. Szintén szoftveres frissítésre vár még a több OneMesh-kompatibilis router mesh hálózatba kapcsolhatóságának lehetősége, illetve a vezetékes backhaul támogatása is. Hivatalos dátumot egyelőre nem osztott meg velünk a gyártó, de egy új firmware-rel remélhetőleg ezek a funkciók is hamarosan megérkeznek.

Ha szeretnél még több tippet olvasni, valamint ajándékba kapni remek teljes verziós szoftvereket és értékes PC-játékot, akkor szerezd be a 2021/06-os PC World magazint!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.