Hirdetés

Szerezd vissza az eltűnt appjaidat!



|

Könnyen megeshet, hogy egy-egy régebben megjelentetett mobilalkalmazás már nem található meg az iOS vagy az Android kínálatában, de így is van rá módszer, hogy telepíthesd őket.

Hirdetés

A PC World magazinban minden hónapban bemutatjuk nektek azokat az új mobilalkalmazásokat, amelyekkel még hasznosabb lehet a zsebetekben lapuló számítógép (vagyis az okostelefon). Ezek között rendszeresen találhatsz szuper új funkciókat kínáló programokat, illetve a korábban ismert használati módokat még jobbá tévő appokat. Bizonyos esetekben viszont előfordulhat, hogy egy régi, a fejlesztők által már hátrahagyott szoftverre lenne szükség a telefonodon.

A Google és az Apple viszont az alkalmazásboltjuk átláthatósága és frissessége érdekében ezektől időről időre megszabadul, ami így ritkán, de komoly fejfájást okozhat a felhasználóknak. Megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak ilyenkor, és melyik az a kézenfekvő megoldás, amit lehet, hogy érdemesebb elkerülnöd.

Hirdetés

Miért szükséges az apptakarítás?

Az Apple-féle App Store az egyetlen legális módja annak, hogy alkalmazásokat telepíts egy iOS-t vagy iPadOS-t futtató készülékre, az Android esetében pedig hiába léteznek más alkalmazásboltok, mégis a legtöbben a Google-féle Play Áruházat használják, így mindkét gyártó hatalmas befolyással bír azt illetően, hogy milyen appok kerülnek a rendszerüket használó mobilokra és tabletekre. Az pedig mind Cupertinóban, mind Mountain View-ban presztízskérdés, hogy milyen minőségű alkalmazások kerülnek a felhasználók kezébe, az egyes appok ugyanis könnyen meghatározhatják a közvéleményt arról, milyen nívót vagy épp biztonsági szintet képvisel egy-egy operációs rendszer.

A legnagyobb problémát értelemszerűen azok az alkalmazások jelentik, amiket sokáig nem frissítenek a készítőik.

Új verziók híján a szoftverben vagy a hozzá felhasznált, például nyílt forráskódú komponensekben időközben felfedezhetnek biztonsági réseket, amelyek így sebezhetővé tehetik mindenkinek az eszközét, amelyre telepítve van az adott app. De a biztonsági aggályok mellett minőségi problémák is könnyen felüthetik a fejüket. Az operációs rendszer újabb verzióin vagy frissebb hardvereken megeshet, hogy egyáltalán nem fut az adott alkalmazás, vagy csak különböző vizuális, esetleg technikai hibák kíséretében. Ezt természetesen egyik gyártó sem szeretné, így az Apple és a Google is rendszeresen küld figyelmeztetéseket az alkalmazások fejlesztőinek, hogy termékeik csak akkor maradhatnak megtalálhatók az App Store és a Play Áruház kínálatában, ha eleget tesznek bizonyos követelményeknek.

Idén tavasszal a Google például úgy frissítette szabályzatát, hogy az aktuális Android-verziónál legfeljebb kettővel régebbire fejlesztett alkalmazásokat találhatják meg keresés közben, illetve telepíthetik azok, akik az operációs rendszer friss változatával rendelkeznek. Az egyetlen kiskaput azok kapják, akik még mindig egy régebbi Androiddal felszerelt készüléket használnak, tőlük nem tagadja meg a Google a mások szemében már elavultnak számító alkalmazásokat.

Az Apple pedig tömeges e-mail-üzenetben szólította meg azokat a fejlesztőket, akik régóta nem frissítették applikációjukat, nekik harminc napot hagytak (amit később kilencvenre bővítettek), hogy kiadjanak egy patchet, ellenkező esetben kikerülnek az App Store aktív kínálatából. Persze ha csak később, de publikálnak egy frissített verziót, visszakerülhetnek az iPhone-ok alkalmazásboltjába, de addig csak azok használhatják az adott programot, akik már korábban beszerezték.

Megeshet továbbá, hogy valamilyen szabály megsértéséért távolítják el az adott szoftvert, ahogy az is, hogy nem az operációs rendszer készítői, hanem maga az app fejlesztője vonja vissza az alkalmazását.

Ezek közül az első esetben jó eséllyel nem szeretnéd visszakapni a szóban forgó appot.

Így telepítheted a biztonságos alkalmazásokat

Jelentős különbségek vannak az alkalmazások újratelepítésének lehetőségeit tekintve annak függvényében, hogy a fentiek alapján az adott alkalmazásbolt üzemeltetői biztonságosnak ítélik-e az adott appot. Ha egy továbbra is elfogadható alkalmazást szeretnél telepíteni, akkor kezdésként meg kell nyitnod az App Store-t vagy a Google Play Áruházat. Ezt követően kattints a profilodra (ami iOS alatt az Apple-, Androidon a Google-fiókod, de a ikon mindkét rendszerben a jobb felső sarokban szokott helyet kapni), majd az App Store-ban válaszd a Megvásárolva nevű menüpontot, a Play Áruházban pedig az Alkalmazások és eszközök kezelése opciót.

Az Apple operációs rendszerében ezt követően csak rá kell böknöd a saját fiókodra (vagy a családi megosztás menüpontjára, ha egy így beszerzett appot szeretnél újra letölteni), és máris szembetalálod magad egy listával, amely minden, korábban letöltött alkalmazásodat a telepítésük időrendi sorrendjében tartalmazza. Amennyiben az App Store még engedélyezi a letöltésüket, a felhőikonra nyomva máris megkezdheted a telepítést.

A Google Play Áruház esetében némileg bonyolultabb a helyzet, a fent leírt menüben először a Kezelés fülre kell navigálnod, majd a Telepítve feliratú szűrőt át kell váltanod a Nincs telepítve opcióra. Ezt követően itt is egy hasonló listát találsz, ahol akár egyszerre több app melletti jelölőnégyzetet is kipipálhatsz, így könnyen letölthetsz sok appot is kötegelve.

A kézenfekvő megoldás, amit talán jobb, ha kerülsz

Az Android egyik nagy előnye sokak számára - igaz, mostanában az iOS-en is megjelent egy hasonló lehetőség -, hogy könnyedén telepíthetünk alkalmazásokat az alapértelmezettől eltérő forrásból is. Kézenfekvőnek tűnik, ha megtalálod egy régebbi alkalmazás telepítőjét a neten, hogy csak átmásolod a készülékedre, és végül nem is veszítesz el semmit. Ezzel viszont értelemszerűen feladod azt a nyugalmat, amit az egyes appok gyártói ellenőrzése jelent.

Amellett, hogy a különböző weboldalakon talált APK-állományokról csak kifejezetten bonyolultan tudod ellenőrizni, hogy tényleg ellátják-e a funkcióikat, amiket elvárnál tőlük, ami pedig még ennél is fontosabb, nehéz kideríteni, hogy biztonságosak-e, vagy nem egyenesen malware-ek.

Ezért ha ránk hallgatsz, csak nagyon kivételes esetben telepítesz ilyen, nem hivatalos forrásból származó appokat, esetleg régi, másra már nem használt eszközre vagy virtuális környezetben futó OS-re, hogy elkerüld fontos adataid biztonságának sérülését.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor vedd meg a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.