Hirdetés

Tweakelje hasznosabbá a Windowst!



|

Így állítsa munkába a nem használt billentyűket, szabadítson fel memóriát, tűzzön le dokumentumot a Tálcára.

Hirdetés

Olvasóink tippek és trükkök iránt való érdeklődése abszolút fáradhatatlannak mondható, így az igényt kiszolgálva a szokásos napi írásaink mellett újból csokorba szedtünk néhány közérdeklődésre valószínűleg számot tartó mesterfogást.


SharpKeys
A billentyűzeten lévő gombok egy jókora részét a felhasználók többsége semmire sem használja, éppen ezért is felmerülhet az igény a hasznosításukra. A SharpKeys ehhez nyújt segítséget, az ingyenes programmal bármelyik gomb kiosztását meg lehet változtatni, így használhatjuk például a Page Up / Page Down billentyűket hangerő növelésére és csökkentésére, vagy a Scroll Lockot a webböngésző elindítására. Zárójelben megjegyeznénk, hogy a szoftver hivatalosan nem kompatibilis a Windows 8-cal.


Memory Cleaner
A régi, de objektíven nem is annyira szép időkben a számítógéptulajok nagy része folyamatosan a kevés memóriájával harcolt - furcsa belegondolni, hogy pár éve még könyveket is lehetett vásárolni a Windows felgyorsításáról, ezek központjában tipikusan a memóriafelhasználás optimalizálása állt. Az áldatlan állapot szerencsére már nagyrészt a múlté, ám egy koros számítógép használata esetén még mindig jól jöhet egy RAM felszabadítására használható segédprogram. A következetesen elnevezett Memory Cleaner kiváló választás a feladatra, ráadásul teljesen biztonságosan használható Windows XP-nél újabb rendszereken is.


ElevatedShortcut
A Windows Vistával bemutatkozott felhasználói fiókok felügyelete a Microsoft operációs rendszerének alapvető fontosságú védelmi vonala, éppen ezért senkinek sem ajánljuk a kikapcsolását. Viszont előfordulhat, hogy tipikusan régebbi programok elindításakor azok szükségtelenül adminisztrátori jogosultságot kérnek, vagy éppen gyakran futtatunk ezt valóban igénylőket, így elég gyorsan idegesítővé válhat az engedélykérő ablak pattogása. Az ElevatedShortcut alkalmazással olyan parancsikonokat hozhatunk létre, amelyek megkerülik az engedélykérő ablakot, így külön kérdés nélkül is futtathatóak adminisztrátorként a szoftverek.


TaskbarPinner
A Windows 7/8 Tálcájára alapvetően sajnos csak alkalmazások és a Vezérlőpult elemei tűzhetőek ki, bár az Eszköztárak funkcióval kicsit trükközve komplett mappák is megjeleníthetőek a sávon. Ettől függetlenül jól jöhet például egy gyakran használt dokumentum Tálcára való odabiggyesztése, a meglehetősen érthetetlen módon még a Windows 8-ból is kimaradt lehetőség szerencsére a TaskbarPinner alkalmazással pótolható.


Adatok végleges törlése
Számítógépünk vagy szimplán egy merevlemezünk eladása esetén felmerülhet az igény a rajta tárolt adatok végleges eltüntetésére. Szerencsére manapság meglehetősen közismert tény, hogy a fájlok és mappák törlésekor a Windows technikailag nem irtja le az adatokat a meghajtóról, csupán az MFT-ből szedi ki a rájuk utaló metaadatokat – lényegében csupán nem látszik, hogy vannak adatok a meghajtón.


Természetesen számos grafikus felületű alkalmazás áll rendelkezésre a végleges törlésre, ám a legegyszerűbb a Windows beépített „cipher” segédprogramjának használata, amely többször felülírja a meghajtó szabad területét. A törléshez első lépésként adminisztrátori jogosultsággal el kell indítani a parancssort, a program szintaktikája „cipher /W:betűjel”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.