Hirdetés

Újabb eszköz a Windowsos barkácskészletbe

|

Rengeteg hasznos információt ad a Windows Inspection Toolset.

Hirdetés

Rengeteg diagnosztikai eszköz érhető el Windows operációs rendszerre, azonban ezek többsége arra lett kitalálva, hogy áttekintő képet adjon a számítógépünk hardveres és szoftveres felszereltségéről. Időnként a hibaelhárításkor ezek lényegében használhatatlanok, hiszen nem képesek rávilágítani a rendszer konkrét működésére. Szerencsére újabb gyöngyszem akadt a hálónkba, az ingyenes Windows Inspection Toolsettel makro helyett a PC-nk mikro szintű működésére deríthetünk fényt.

Hirdetés


Számítógép, folyamatok

A 3 megabájtos telepítőkészletben érkező Windows Inspection Toolset elindítása után egy rendkívül egyszerű felület fogadja a felhasználót, a program lehetőségei 5 nagy csoportba vannak rendszerezve: Rendszer, Biztonság, Fájlrendszer, Hálózat, Események. Sajnos magyar nyelven nem használható az alkalmazás, azonban jó eséllyel akinek szüksége van az eszközre, az jó eséllyel megérti a szükséges informatikai „konyhanyelvet”.


Az első System csoportban található számszerűleg a legtöbb lehetőség. Az OS gombra kattintva az nem csak operációs rendszer fontosabb paraméterei láthatóak, de a kernelről is ad statisztikát (pl. folyamatok száma, szálak, események), plusz a rendszermemóriáról és BIOS-részletekről is lerántja a leplet. A CPU rész hasznos adaléka, hogy a szokásos magonkénti terhelést a kernel és felhasználó százalékos arányában is mutatja.


A folyamatok feliratra kattintva sejthetően megjelenik a futó folyamatok listája egy ablakban, a Windows Inspection Toolset sárgával emeli ki az éppen aktívakat. Egy process-t kiválasztva többek közt az is megjelenik az oldalsávon, hogy hány szálat használ, mennyi ideje fut, mennyi memóriát eszik. A Services rész annyira nem érdekes: megtekinthetőek, kikapcsolhatóak és elindíthatóak vele a szolgáltatások. A legutolsó Drivers már izgalmasabb, ezzel megtekinthető a számítógépen használt összes meghajtóprogram, továbbá azok leírása, elérési útja a háttértáron.


A második nagy csoport a Security, ennek a menüiben a helyi felhasználókat, csoportokat és bejelentkezéseket tudjuk követni. Ennél hasznosabb talán File System csoport, amelyben a meghajtókat, helyi megosztásokat és távoli megosztásokat tudjuk áttekinteni, kezelni.


A Windows Inspection Toolset második leghasznosabb részét talán a Network csoport jelenti, ugyanis ott folyamatonként követhetjük, hogy azok milyen távoli szerverrel kommunikálnak, továbbá milyen protokollokat használnak: ez nagyon hasznos lehet, ha sejtésünk szerint adatlopó kártevő van a számítógépen.


Az utolsó Events csoport szintén erőteljes. Egyrészt elérhetjük benne a Windows eseménynaplóját, másrészt pedig a Windows Inspection Toolset saját naplózó funkciója is itt található. Ezzel kategóriák alapján szűrhetjük, hogy milyen eseményekre vagyunk kíváncsiak, például a rendszererőforrásokra, a folyamatok indítására és kilépésére, a bejelentkezésekre.


Meglátásunk szerint a buherátoroknak érdemes kipróbálniuk a programot, különösen mások számítógépeinek szervizelésekor spórolhatunk meg vele rengeteg időt.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.