Hirdetés

200 ezer töltést is kibír az új szupertartós akku



|

Elektrolit gél és arany mikro-kötés kombinációja hozta meg a nem várt sikert.

Hirdetés

Az University of California Irvine kutatói úgy tűnik, megtalálták a megoldást a gyorsan elhasználódó akkumulátorok problémájára. Az okostelefonokban, táblagépekben és egyéb eszközökben található - többségében lítium alapú - akksik néhány ezer használat után elvesztik a töltés megtartásának képességét és használhatatlanná válnak. Az új fejlesztéssel ez a szám akár 400-szorosára növelhető, bár azt még nem tudják pontosan, hogy miért...

Hirdetés

Az eredeti terv egy olyan szilárdtest-akkumulátor létrehozása volt, ami folyadék helyett elektrolit gél segítségével tartja meg a töltést, így kevésbé gyúlékony és érzékeny a hőmérsékletre. A kutatók által alkalmazott, mangán-oxiddal bevont, aranyból készült mikro-kötéssel már korábban is kísérleteztek mások, ám ilyen kiugró eredményeket nem sikerült elérni. A titok nyitja az elektrolit gél lehet, ami puhábbá és törésállóbbá teszi ezt a fémes vegyületet.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kísérleteket nem egy igazi akkumulátorral (egy katód az elektromosság felvételéhez, egy anód a leadásához), hanem két katódossal végezték, ezeket összekötve szimulálták a töltést. Az eljárást ahhoz hasonlították, mintha két csészéből öntögetnénk oda-vissza vizet: 200 000 töltés alatt a "víznek" mindössze 5 százaléka veszett el. Az új akkumulátor elterjedésének gátat szabhat, hogy a felhasznált minimális mennyiségű arany is roppant drágává tenné, ezért más fémeket keresnek a kiváltására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.