Hirdetés

200 millió kilométerről formázzák újra a marsjárót



|

A NASA törli az Opportunity memóriáját, amellyel sorozatos problémák voltak.

Hirdetés

Bár egyre többen készülnek a Marsra, a NASA marsjáróinak egyelőre egyedül kell boldogulniuk a bolygón. Az Opportunity erre mostanában nem volt maradéktalanul képes, ugyanis a közelmúltban számos memóriaproblémával küszködött. Ezek miatt állandó újraindításokra volt szüksége, ez pedig lelassította a felfedezésben és a különböző tudományos feladatok elvégzésében. A NASA úgy döntött, ideje végleg megoldani a hibát: több mint 200 millió kilométerről újraformázzák az Opportunity memóriáját

Hirdetés

A folyamatos újraindításokat a flash memória egyes elhasznált cellái tették szükségessé. A teljes újraformázás első hallásra meglehetősen rizikósnak is tűnhet ekkora távolságból, ugyanakkor a kritikus szoftvereket a jármű eltérő helyeken tárolja, így azokat az újraformázás nem érinti. Maga a törlendő memória nem túl különleges, ugyanolyan jellegű, mint amit a digitális fényképezőinkben is megtalálunk. 

A NASA a folyamat megkezdése előtt megpróbál minden használható adatot letölteni a földi szerverekre. Ezután jöhet az újraformázás, ami alatt a hibás cellákat megjelöli és kikerüli a rendszer. Ha végeztek, az Opportunity sokkal megbízhatóbban teszi majd a dolgát. 

Az, hogy ilyen távolságból képes erre a NASA, önmagában is lenyűgöző. A tervek szerint egyébként a Curiosity után 2020-ban egy harmadik társat is kapnak a roverek, a legfrissebb a múltbeli életet kutatja majd, és annak a lehetőségét, hogy alkalmas-e a bolygó valamilyen módon az életre. 2030-ra embereket is küldene a NASA a a Marsra. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.