Hirdetés

„Elektronikus vér” táplálja az IBM-agyat



|

Az IBM új prototípusának energiaellátását és hűtését is egy speciális elektrolit folyadék biztosítja.

Hirdetés

Az IBM-et a legtöbb nagy IT-gyártóhoz hasonlóan teljesen lenyűgözi az emberi agy tárolókapacitása és energiahatékonysága – nem véletlen, hogy rengeteg pénzt költenek arra, hogy megpróbálják lemásolni legnemesebb szervünk működését.

Nincs könnyű feladatuk, agyunk egy nagyon kompakt szerkezet, amely ráadásul alig 20 wattnyi energiát fogyaszt naponta. De az IBM bízik abban, hogy új redox-flow rendszerük segítségével közelebb kerülhetnek a megoldáshoz. Az újítást a múlt héten mutatta Patrick Ruth és Bruno Michel, a cég két vezető kutatója a vállalat zürichi laboratóriumában.

Hirdetés

A módszer lényege, hogy az energiát szállító „elektronikus vért” keresztülpumpálják a számítógépen, amely így egy füst alatt az alkatrészek hűtéséről is gondoskodik. A kutatók célja, hogy 2060-ra olyan, egy petafloppos számítógépet készítsenek, amely elfér egy asztalon – a hasonló kapacitású számítógépek ma nagyjából akkora területet foglalnának el, mint egy fél futballpálya.

„A célunk az, hogy kockacukor-méretű szuperszámítógépet építsünk – jelentette ki Michel a BBC-nek nyilatkozva. – Ehhez az kell, hogy paradigmaváltás következzen be az elektronikában – amihez saját agyunk adhatja a kellő inspirációt.”

Az emberi agy jóval kompaktabb és hatékonyabb, mint bármelyik ma használt számítógép. „Ez azért lehetséges, mert egyetlen – elképesztően hatékony – kapilláris és vénarendszert használ a hő és az energia szállítására – ráadásul egy időben képes elvégezni ezeket a feladatokat” – fejtegette a kutató.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.