Hirdetés

A digitális mozgásrögzítés forradalma



|

A Panoptic Studio markerek nélkül képes menteni a mozgó objektumok adatait.

Hirdetés

Az elmúlt néhány évtizedben a digitális mozgásrögzítő (motion capture) technológia meglehetősen hosszú utat járt be, napjainkra pedig az egyik leggyakrabban alkalmazott filmes eszközzé vált.

Hirdetés

Sajnos a rögzítési folyamat meglehetősen macerás, hisz a színészek testére több száz apró markert kell elhelyezni (mely alapján a szoftver képes beazonosítani a megjelölt testrész pozícióját) a megfelelő adatok begyűjtéséhez. Pittsburgh-i tudósok azonban alternatív megoldásként megalkották a Panoptic Studio-t, melyet tulajdonképpen egy hatalmas, kamerákkal felszerelt kupolaként írhatunk le. A bura belsejét 480 kamera pásztázza, így rendkívüli részletességgel képes visszaadni a belé helyezett tárgyak, vagy élőlények mozgását.

Az összetett rendszert tervezésekor törekedtek a takarékosságra is a készítők, így egy időben nem dolgozik az összes felvevő, egy beépített szoftver ugyanis képes kiemelni és elkülöníteni a mozgást végző objektumot, ez alapján pedig csupán a legjobb látószöget garantáló szenzorok aktiválódnak. Bár a rendszer fejlesztése még meglehetősen korai stádiumban van már a mostani eredmények is részletesebb adatokat kínálnak, mint bármilyen aktuálisan használt mocap technológia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.