Hirdetés

A jelenlegi számítógépes technológiákkal bárkit könnyedén azonosíthatunk



|

A népszerű közösségi oldalaknak, és néhány szoftvernek köszönhetően az online életet élők személyazonossága könnyedén kiderülhet.

Hirdetés

Arcfelismerő szoftverek, közösségi oldalak, és felhő alapú szolgáltatások...a jelenkor technológiai újdonságai, melyek együttesen személyiségi jogokkal kapcsolatos kérdéseket vethetnek fel. A Carnegie Mellon University tanulmánya szerint eme három technológia kombinációjával, és egyetlen olyan fotóval, mely az illető arcáról készült, megállapítható a személyazonosság. Alessandro Acquisti, az információs technológiák professzora így fogalmaz: "Egy személy arca elegendő arra, hogy megtaláljuk az online profilját (amennyiben van neki), és így megtaláljuk őt fizikai valójában is. Amikor magunkról teszünk közzé fotókat az interneten, akkor akaratunkon kívül is megadjuk másoknak a lehetőséget arra, hogy olyan információkat tudjanak meg rólunk, melyeket nem szeretnénk megosztani. 

Acquisti professzor és csapata olyan fotókkal kísérletezett, melyeket egy online társkereső oldalon találtak, ahol a hirdetők álneveken szerepeltek,  illetve mindezt visszafelé is kipróbálták, tehát az iskolán belül sétálgató diákokról készítettek fényképeket, és ezek alapján keresgéltek a Facebook profilok között. A számítógépes technológiák segítségével mindkét esetben könnyedén sikerült arc alapján kideríteni a személyazonosságokat. Amikor egy kicsit tovább mentek a személyes adatok piszkálgatásában, akkor egyetlen fotó elég volt ahhoz, hogy a társadalombiztosítási szám első öt számjegyét is kiderítsék, pusztán úgy, hogy a közösségi oldalon szerepelt az illető születési helye, és ideje. Összességében a próbálkozások egyharmadában könnyedén sikerült az arcok alapján személyes adatokhoz is eljutni, de ha ez nem lenne elég, a Carnegi Mellon csapat létrehozott egy okostelefon alkalmazást, mely arc alapján megjeleníti a képernyőn a személyes adatokat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.