Hirdetés

A leheleted elárulja, hogy tetszik a film



|

Új módszerekkel vizsgálhatják majd, mennyire szórakozik jól a közönség.

Hirdetés

Leheletünk kémiai összetétele sok mindent elárul, arra azonban talán senki sem gondolt, hogy még a filmipar számára is hordozhat értékes információkat. A Max Planck Institute for Chemistry és a mainzi Johannes Gutenberg University közös kutatásában azt vizsgálták, hogyan változik az emberek által kilélegzett levegő a moziban.

Hirdetés

Munkatársaik 16 különféle alkotás (többek között Az éhezők viadala: Futótűz, A hobbit és a Carrie) 108 vetítésén voltak jelen, s az ezeken megforduló 95 000 ember "adatait" gyűjtötték be a terem szellőztető rendszeréhez csatolt spektrométerrel. A 30 másodpercenkénti mintavételek eredményeiből sikerült megállapítani, hogy amikor egy izgalmas jelenetet nézünk, leheletünk szén-dioxid és izoprén tartalma jelentősen megugrik.

A kémiai összetétel attól függően is változott, hogy egy vicces, vagy éppen feszültséggel teli pillanatot látott a közönség. A szén-dioxid és az izoprén szint növekedésére pontos okot még nem találtak a kutatók, valószínűleg az izgalomtól gyorsabbá váló légzéssel lehet összefüggésben, ettől függetlenül viszont elképzelhető, hogy nemsokára a tesztvetítések során a leheletünk már fontosabb lesz a véleményünknél is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.