Hirdetés

A Naprendszer határára ért a Voyager 1



|

Már csak néhány év és elhagyja Naprendszerünket a másodikként elindított Voyager űrszonda.

Hirdetés

Ember alkotta tárgy még sosem jutott oly messzire a Földtől, mint a Voyager 1, az űrszonda, amely elérte a Naprendszer határát. A 33 éves szerkezet már 17,4 milliárd kilométert hagyott maga mögött, s ezt most is 17 kilométerrel növeli minden eltelt másodpercben. A fény sebességével haladó rádióhullámok számára mindez tizenhat órás utat jelent oda és vissza.


A Voyager-programban résztvevő tudós, Edward Stone a BBC News munkatársának kérdéseire válaszolva elmondta, hogy milyen büszke mindarra, amit elértek, hiszen az úgynevezett űrkorszak alig húsz évvel a szonda indulása előtt kezdődött csak el. Fogalmuk sem volt, hogy a Voyager élettartama milyen hosszúra fog nyúlni. Becslése szerint úgy öt éven belül derül majd ki, hogy mennyi ideig tart elhagyni a Naprendszert. A Voyager 1 1977. szeptember 5-én kezdte meg útját, a Voyager 2 pedig valamivel korábban (1977. augusztus 20.), mégis ő érte el előbb a Naprendszer peremét, mivel testvérszondájától eltérően a Szaturnusz megvizsgálását követően azonnal a mély űr felé vette az irányt, míg a Voyager 2 még útba ejtette az Uránusz és a Neptunusz bolygókat is.


A NASA szakértői azért gondolják úgy, hogy elérte csillagrendszerünk határát, mert a napszelet, a Nap által a világűrbe lövellt részecskéket a növekvő távolság folytán egyre kisebb mértékben érzékelő Low-Energy Charged Particle Instrument már semmit sem tud mérni. Pontosabban a szokott irányból nem tapasztal részecskemozgást, az ugyanis oldalirányúvá változott, mintha egy buborék falához érve már csak cirkulálnának.

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.