Hirdetés

A Naprendszer határára ért a Voyager 1

|

Már csak néhány év és elhagyja Naprendszerünket a másodikként elindított Voyager űrszonda.

Hirdetés

Ember alkotta tárgy még sosem jutott oly messzire a Földtől, mint a Voyager 1, az űrszonda, amely elérte a Naprendszer határát. A 33 éves szerkezet már 17,4 milliárd kilométert hagyott maga mögött, s ezt most is 17 kilométerrel növeli minden eltelt másodpercben. A fény sebességével haladó rádióhullámok számára mindez tizenhat órás utat jelent oda és vissza.


A Voyager-programban résztvevő tudós, Edward Stone a BBC News munkatársának kérdéseire válaszolva elmondta, hogy milyen büszke mindarra, amit elértek, hiszen az úgynevezett űrkorszak alig húsz évvel a szonda indulása előtt kezdődött csak el. Fogalmuk sem volt, hogy a Voyager élettartama milyen hosszúra fog nyúlni. Becslése szerint úgy öt éven belül derül majd ki, hogy mennyi ideig tart elhagyni a Naprendszert. A Voyager 1 1977. szeptember 5-én kezdte meg útját, a Voyager 2 pedig valamivel korábban (1977. augusztus 20.), mégis ő érte el előbb a Naprendszer peremét, mivel testvérszondájától eltérően a Szaturnusz megvizsgálását követően azonnal a mély űr felé vette az irányt, míg a Voyager 2 még útba ejtette az Uránusz és a Neptunusz bolygókat is.


A NASA szakértői azért gondolják úgy, hogy elérte csillagrendszerünk határát, mert a napszelet, a Nap által a világűrbe lövellt részecskéket a növekvő távolság folytán egyre kisebb mértékben érzékelő Low-Energy Charged Particle Instrument már semmit sem tud mérni. Pontosabban a szokott irányból nem tapasztal részecskemozgást, az ugyanis oldalirányúvá változott, mintha egy buborék falához érve már csak cirkulálnának.

 

 

 

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.