Hirdetés

A NASA szülinapi ajándéka



|

Az idén 43. születésnapját ünneplõ NASA az évforduló alkalmából több mint 200 tudományos és mûszaki alkalmazást tett nyilvánosan letölthetõvé.

Hirdetés

Az idén 43. születésnapját ünneplõ NASA az évforduló alkalmából több mint 200 tudományos és mûszaki alkalmazást tett nyilvánosan letölthetõvé a www.openchannelsoftware.com címen. A moduláris fortran programok szabadon módosíthatóak, lefordíthatóak és futtathatóak a legtöbb Linux platformon.

Az Egyesült Államok Nemzeti Technológiai Központjának nonprofit ága, az Open Channel Alapítvány azzal a céllal adta ki az úgynevezett NASA Classics gyûjteményt, hogy ezeket az alkalmazásokat minél szélesebb körben használhassák a mindennapi életben is. A NASA reméli, hogy ez által segítséget tud nyújtani mûszaki és elemzési problémák széles skáláján a gyógyászat, kémia, aerodinamika és több más ágazat területein is. Az OCS megállapodást írt alá Robert C. Byrd-del a Nemzeti Technológia Központ (NTC) képviselõjével, miszerint piacra dobhatja a NASA szoftvereit, így több mint 500 program terjesztõivé váltak. "Az OCS mostantól hozzáférhet ezekhez a programokhoz, és segítségünkre lehet a közjavára fordítani õket." - olvasható az NTC nyilatkozatában.

A Classic a Cosmic 500 darabos gyûjteményének kereskedelembe dobható halmazát jelenti. Az alkalmazások egészen az 1966. évig nyúlnak vissza és a NASA 30 éves kutatási idõszakát ölelik fel, mind az ûrprogramban, mind más egyéb területeken. Legtöbbjük rendkívüli megbízhatósággal bír, általában sokat próbált, debuggolt programok.

A Classic gyûjtemény darabjai olyan magas szintû alkalmazásokon alapultak, melyek a napjainkban is sok mûszaki problémára nyújthatnak megoldást. Részt vettek az ûrjármûvek és azok felszereléseinek tervezésében, többek közt az Apolló projektben, emellett az ûrprogramokkal kapcsolatos valódi mûködési problémák elemzésében és feltérképezésében. A gyûjtemény tekintélyes része többféle felhasználási lehetõséget biztosít, mûszaki, biológiai, orvosi, mûveleti döntéshozói és számos más területen. A Linux és a GNU szoftverek elterjedésének és kombinációjának köszönhetõen ezek a NASA szoftverek naprakésszé tehetõk és futathatók akár egy otthoni számítógépen is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.