Hirdetés

A Space X a Mars-kutatásba is beszállhat



|

Elon Musk cégének átalakított űrhajója hozhatja el a kőzetmintákat a vörös bolygóról.

Hirdetés

A NASA nagy erőkkel kutat az élet nyomai után a Marson; egy hete például egy meteorit vizsgálata közben bukkantak olyan bizonyítékokra, amelyek azt mutatják, hogy egykor víz volt a bolygón. A tudósok nyilván minden tanulmányozni való újdonságot szívesen vesznek – legyenek azok a Marsról származó meteorok vagy a vörös bolygó felszínén vizsgálódó roverek képei –, de a legjobban mégis annak örülnének, ha végre rátehetnék a kezüket néhány, a bolygó felszínén gyűjtött kőzetmintára.

Az USA űrkutatási hivatalának munkatársai szerint ez is megoldható lenne: a Space X kereskedelmi űrhajóinak segítségével legkésőbb 2022-ig eljuttathatnák a Marson gyűjtött mintákat a kutatókhoz – méghozzá költséghatékony módon.

Hirdetés

A NASA 2011-ben állt elő azzal, hogy jó lenne, ha a a jövőben a Space X módosított Dragon űrkapszuláinak segítségével juttathatnának el különféle felszereléseket a Marsra. Véleményük szerint a „Red Dragonok” arra is alkalmasak lennének, hogy begyűjtsék és hazaszállítsák a roverek által összehordott mintákat. A NASA szakemberei a Space.com-nak nyilatkozva azt mondták, valószínű, hogy a földi leszállásra tervezett kapszulák különösebb módosítások nélkül is megbirkóznának a feladattal.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre csak egy ötletről van szó: a közeljövőben nem terveznek ilyen küldetést, sőt, még azt sem tudni, milyen forrásból biztosítanák a finanszírozását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.