Hirdetés

Akkor mozdulsz, ha akarom: működő agy-agy interfészt fejlesztettek

|

A Washingtoni Egyetem tudósainak kísérletében az egyik tesztalany a gondolataival irányította a másik mozgását.

Hirdetés

Hatalmas – és egyben meglehetősen rémisztő – áttörést értek el a Washingtoni Egyetem kutatói: olyan agy-agy interfészt fejlesztettek ki, amely lehetővé tette, hogy egy tudós a gondolataival irányítsa egyik társa mozgását.

A kutatók ún. noninvazív (sebészi beavatkozást nem igénylő) módszerrel hozták létre az agy-agy kapcsolatot. A megoldás lehetővé tette, hogy egyikük „telepatikus” jeleket küldjön a kampusz másik oldalán ücsörgő társának agyába – és gyakorlatilag átvegye az irányítást a mozgása felett. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy sikeresen teszteltek egy ilyen módszert; a korábbi demonstrációk során csak a patkány és patkány, illetve ember és patkány közötti agyi kapcsolatot sikerült bizonyítottan létrehozni.

Hirdetés

A kísérlet során egy egyszerű videojátékot kellett irányítaniuk a résztvevőknek. Rajesh Rao, a Washingtoni Egyetem professzorának, aki több mint tíz éve foglalkozik az emberi agy és a számítógépek közötti kommunikációt lehetővé tévő interfészek kifejlesztésével, feladata az volt, hogy egy monitor előtt ülve kellett figyelemmel kísérje a játék menetét, és levadássza az ellenséges repülőgépeket, úgy, hogy az irányítást lehetővé tévő billentyűzetet egy másik helyiségben tartózkodó társa, Andrea Stocco kezelte.

A kettejük közötti egyetlen kapcsolatot az egyetem munkatársai által kifejlesztett agyi interfész jelentette. Rao egyszerűen elképzelte, ahogy jobb kezével folyamatosan nyomogatja a space-t a billentyűzeten – Stocco jobbja pedig mindenféle tudatos elhatározás nélkül automatikusan teljesítette a kapott parancsot. ímás szóval Stocco kezét Rao gondolatai mozgatták. „Egyszerre izgalmas és hátborzongató volt látni, ahogy az agyam által elképzelt mozdulatot egy másik ember agya valódi cselekvésre fordítja le – mondta Rao. – Gyakorlatilag egyirányú információs áramlást létesítettünk a kettőnk elméje között.”

A kapcsolatot két jól ismert technológia segítségével hozták létre. Rao agyi aktivitását egy EEG-berendezéssel monitorozták, Stocco idegrendszerének „meghackeléséhez” pedig egy transzkraniális mágneses stimulációra (TMS) épülő megoldást használtak. Rao hangsúlyozta: a rendszer jelenlegi formájában csak bizonyos egyszerű tevékenységhez kapcsolódó agyhullámokat képes leolvasni: a következő lépésben megpróbálják továbbfejleszteni és szélesebb körben is tesztelni a technológiát.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.