Hirdetés

Amerikai a legnagyobb (kém)műhold

|

Néhány napja bocsátotta fel az Egyesült Államok a világ legnagyobb műholdját. Rendeltetése ismeretlen.

Hirdetés

Gyaníthatóan nem az időjárás előrejelzésében, vagy tévéadások továbbításában lesz majd szerepe a NROL-32 kódnéven futó műholdnak, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Felderítési Hivatala (National Reconnaissance Office) számára fog adatokat gyűjteni.
Úgy stílszerű, hogy a legnagyobb műholdat a valaha épült legnagyobb rakéta, a Delta 4 segítségével állítsák Föld körüli pályára, amely történetesen a legnagyobb teljesítményre képes az összes, folyékony üzemanyagot égető hordozórakéta közül.
Bruce Carlson, az NRO igazgatója elmondta, hogy az NROL-32 egymaga képes lesz kiváltani több, még a hidegháború idején fellőtt, tervezett életciklusukat jóval meghaladva máig üzemelő kémműholdat. Az NROL-32 ráadásul csak az első a sorban, a Nemzeti Felderítési Hivatal az elmúlt két évtized alatt sosem tervezett ilyen sok műholdat pályára állítani. Carlson szerint már elöregedett az állomány, a három-öt, legfeljebb nyolc évre tervezett szatellitek már tíz-tizenkét, némelyikük húsz éve kering a Föld körül. Carlson azt sem mulasztotta el hozzátenni, hogy ezek a korosodó műholdak, melyeket a Szovjetunió fennállása idején terveztek és üzemeltettek, taktikai hírszerzési feladatokat látnak el a mai napig, hasznos értesülésekkel látva el őket a rosszfiúkról. Hogy az NROL-32 mely államon, vagy terrorista csoporton tartja majd figyelő szenzorait, legfeljebb találgatás tárgya lehet. 

 

 

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.