Hirdetés

Amit csak akarunk



|

A Hitachi kutatói a kisvasút irányításig jutottak a gondolatvezérlésben.

Hirdetés

A Hitachi kutatóinak sikerült olyan agyi interfészt készíteni, melynek segítségével a kísérleti alany képes volt elindítani és leállítani egy modell vasutat pusztán az által, hogy erre koncentrált. Az interfész egy fejre helyezett érzékelőbúra, mely optikai topográfként funkcionál. Feltérképezi az egyes agyi részek pillanatnyi vörösvértest ellátottságát, melyből egyenesen lehet következtetni az adott terület aktivitására (az aktív részek oxigénfogyasztása magasabb). A szignifikáns változásokat feszültésgjelekké alakította a számítógép, végül kiváltva a modellvasút kapcsoló váltását.

hitachibraingirl.jpg
hitachibrainactivitymap.jpg

A fejlesztések jelen szakaszukban még nem mondhatók forradalminak, de ígéretesnek mindenképpen.Bíznak abban a kutatók, hogy az érzékelés és feldolgozás finomításával pontosabban követhetik majd a gondolatokat. A Hitachi öt éven belülre teszi az egyszerű gondolati parancsok értelmezésére képes változat megjelenését.

 

Már a 2004-es CEBiT alkalmával is beszámolhattunk önöknek hasonló eredményekről, akkor a Fraunhofer intézet jóvoltából. Az akkori kísérlet során egy pong játék ütőjét próbálták meg irányítani agytevékenység figyelésével, a kísérleti alany a bal és jobb irányokra való koncentrálással befolyásolhatta az ütő mozgását. Berlini kutatók sem adják alább, ők egyenesen az agyírógép kifejlesztésén dolgoznak.

 

Az ígéretes fejlesztések azért némi aggódásra is okot adhatnak, hiszen még verbális kommunikációnkat sem tudjuk mindig maradéktalanul kordában tartani, hát akkor még gondolatainkat. Az új technológiát fel kell majd készíteni az indulatok és elsietett gondolatok figyelmen kívül hagyására, hogy valóban a nagyobb kényelem és ne a "szemmel verés" váljon mindennapjaink részévé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.