Hirdetés

Áramot a semmiből!



|

Olyan áramköröket fejlesztettek ki, amelyeknek hála a jövőben elektromos készülékeink akkumulátor nélkül is üzemelhetnek: csupán az emberi test melegére van szükség a működéshez.

Hirdetés

 

Csábító a gondolat, hogy a jövőben a mobiltelefonunk sosem merül le, és még akkumulátora sincs. A működéshez csupán a kezünk melegét használja, azt alakítva energiává. Csak egy példa a sok kihasználási lehetőség közül.

 

Ilyen és ehhez hasonló jövőbeli merész tervekről beszélnek a Fraunhofer Intézetben, ahol kutatók sikerrel fejlesztettek ki olyan áramköröket, amelyek egy thermoelektromos generátor közbeiktatásával az emberi test melegét használva működtetik a készülékeket.

 

A félvezető elemekből készülő TEG működési elve egyszerű. Az egyik tényező a környezet hőmérséklete, a másik pedig az emberi testé. A kettő különbsége felhasználható energiát jelent. Azonban ahhoz, hogy ez a gyakorlatban érjen is valamit, több tíz Celsius-foknyi eltérés lenne szükséges.

 

teg.jpg

 

Normális esetben tehát csak alacsony feszültség jön létre, melynek átlagos értéke 200 millivolt. Ezzel szemben az elektromos készülékek működéséhez legalább 1, vagy 2 Volt lenne szükséges.

 

A probléma kiküszöbölésére a tudósok olyan áramköröket alkottak, amelyek a megszokottól eltérően, 200 mV-on képesek működni. Így nem csak, hogy belső akkumulátor nélkül tudnak majd elektronikus hálózatokat működtetni, de azokat az emberi test melege táplálja energiával.

 

Az egyik mérnök szerint a jövőben 0,5 Celius-fokos hőkülönbség esetén is képesek lesznek energiát előállítani a semmiből.

 

Szintén logikus felhasználási lehetőség az orvostudomány területe. Rengeteg diagnosztikai eszköz létezik, amelyet a betegeknek viselniük kell bizonyos értékek vizsgálatához, méréséhez. Ez sok áramforrást, és vezetéket jelent.

 

Az új technológiának hála az efféle vizsgálatok esetén a műszerek az emberi test hőjéből nyerik a működéshez szükséges energiát, a kért adatokat pedig vezeték nélküli módszerrel továbbítják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.