Hirdetés

Aszteroidabecsapódás okozhatta az ősi klímaváltozást



|

Kutatók szerint egy kisbolygó becsapódása okozhatta azt a 13 ezer évvel ezelőtti klímaváltozást, ami a kardfogú tigrist, az óriáslajhárt és a masztodont is kipusztította.

Hirdetés

A tudósok régóta tudják, hogy 12 900 évvel ezelőtt hirtelen nagyarányú klímaváltozás történt a Földön; az ezt követő hideg és száraz időszak a szárazföldi állatok jelentős részét – köztük az óriáslajhárt, azt amerikai kardfogú tigrist és a masztodonokat is – kipusztította, és gyűjtögető életformára kényszerítette Észak-Amerikában tanázó eleinket.

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az őskori éghajlatváltást az okozta, hogy egy hatalmas jégtábla szétesésével nagy mennyiségű édesvíz került az Atlanti-óceánba, ami egyszerűen leállította a trópusokról érkező, a part menti területeket fűtő meleg áramlatokat. A Dartmouth College munkatársai most egy másik forgatókönyvet vázoltak fel: szerintük egy Québec környékén lezuhant aszteroida vagy üstökös okozhatta a meteorológiai tragédiát.

Hirdetés

A kutatóknak egyelőre még nem sikerült megtalálniuk a becsapódás pontos helyét, csupán olvadt kőgolyócskákat találtak, amelyek Québectől Pennsylvanián át egészen New Jersey-ig mindenhol megtalálhatok az őskori kőzetrétegekben; valószínűleg a robbanás ereje szórta szét őket.

„Ez [mármint a kőgolyócskák] egyértelműen bizonyítja a becsapódást” – jelentette ki a Nature-nek nyilatkozva Mukul Sharma, a kutatás egyik vezetője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.