Hirdetés

Áttekintés: 2007 legfontosabb eseményei



|

Rövid áttekintésünkben az legfontosabb IT-világbeli történeseket vesszük sorra. Címszavakban: Apple, Dell, Google, Intel...

Hirdetés

iPhone - Az év kütyüje

 

Bár itthon továbbra sem kapható hivatalos forrásokból, jogosan nevezhetjük ki a szupermobilt az év informatikai termékének - Steve Jobs újradefiniál, úgy mint 1970-ben az Apple II-vel. 2001-ben, az iPod piacradobásával indultak igazi világhódító újtukra, 2006-ban pedig a Mac sorozat is óriási vérfrissítést kapott az x86-64 alapú Intel processzorok beépítésével.

 

iphone2.jpg

 

Okostelefonok már az iPhone előtt is léteztek, de semelyik nem egyesítette magában ilyen jól a látványos és egyben elegáns formatervet, a szükséges telefonos funkciókat, az internet-kapcsolatot és a multimédiás képességeket.

Érkezik az iPhone 2?

iPod Touch: szegény ember iPhone-ja (PC World teszt)

Tapizzunk iPod-ot! (PC World TV)

2007 nyerő hardvere: Ön választ!


Biztonság: A botnetek éve

 

Valószínüleg olvasóink között kevesen nem kaptak még egymásra megszólalásig hasonlító levélszemét-üzeneteket. Ezeket mind a gyengén védett számítógépekből összeállított zombihálózatoknak, angol nevükön botneteknek köszönhetjük. Leggyakrabban részvényvásárlási tippek, valamint férfigyógyszerek érkeznek - de ez csak a jéghegy csúcsa. Áprilisban Észtország összes állami és önkormányzati szervere összeomlott egy koordinált támadásnak "köszönhetően".

 

botnet.gif

 

A botnetek menedzselésére használt szoftverek már annyira kifinomultak, hogy megvásárolható szolgaltatás formájában is hozzájuk juthatunk a megfelelő forrásokból.

Spam, spam és megint csak spam!


OLPC project: Az olcsó noteszgépek kora

 

Nick Negroponte nevét sokáig nem fogjuk elfelejteni. Ő az OLPC (One Laptop Per Child, laptopot minden gyermeknek) ötletgazdája. Grandiózous terveiben 150 millió 100 dolláros noteszgép legyártása és értékesítése szerepelt, a 2009-es évvel bezárólag. Mint kiderült, az ár valójában közelebb van a 200 dollárhoz, így pedig már senkinek nem tetszik annyira.

 

olpcgreen.png

 

Mindazonáltal az idén 300 ezer OLPC készült el - többekközt az itt bevetett újításoknak köszönhetjük azt is, hogy az asztali PC-khez képest eddig aránytalanul drága nagyteljesítményű noteszgépeket jóval kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg.

Mérfoldkő a százdolláros laptop életében

Megrendelték az első OLPC szállítmányt, az ASUS Eee PC késik

Beindult az OLPC



Google Gphone

 

A sokat emlegetett Gphone - mint kiderült - nem telefon lesz, mint ahogy a nevéből gondolhattuk volna. A Gphone - végleges nevén Android - egy Linux alapú, nyílt szoftveres platform, amely a Windows Mobile és Symbian rendszerekkel kel majd versenyre.

 

gphone.jpg

 

A végleges megjelenést 2008 közepére ígérik.

Mégis készül a Google csodatelefonja?

A meg nem értett Google Phone

Bejelentették a Google telefont

 

Viacom kontra YouTube

 

A Viacom az idén 1 milliárd dollárra perelte a Google-t - a YouTube tulajdonosát - amiért a felhasználók engedély nélkül töltöttek fel tévés, valamint moziban vetített felvételeket. A perben 160 ezer videoklipet említettek, amelyeket összesen több, mint 1,5 milliárd alkalommal játszottak le a felhasználók.

 

paramount.png

 

A Google a problémát megoldandó videoazonosító-rendszert (Video Identification) fog bevezetni, amelynek segitségével a jogtulajdonosok azonnal érvényesíthetik akaratukat, azaz letörölhetik a jogsértő felvételt. Szomorú tény, hogy a Web 2.0 alapú, felhasználók által generált tartalmat is sarcoltatják.

YouTube-rivális a láthatáron

Gyomlálják a YouTube anyagait

 

Facebook: Fókuszban a közösségi portálok

 

A Facebook tulajdonosai pár hónappal ezelőtt 240 millió dollár értékben adtak el kisebbségi tulajdonrészt a Microsoftnak - a 15 milliárd dollár összértékű cég darabkájáért a Google is versenyzett. A közösségi portálok folyamatosan növekvő trendet mutatnak - gondoljunk csak az itthoni iWiW-re, az utóbbi időben azonban megsokszorozódott az ütem.

 

facebook.jpg

 

A közösségi portálok felvásárlása azonban új problémára derít fényt: ha a tulajdonos reklámozni szeretne, a "lakók" adatai karnyújtásnyi távolságban, kategorizálva állnak rendelkezésre a honlap adatbázisában. A Facebook "Beacon" reklámrendszere - amely a felhasználók szokásait figyelte titokban - óriási port kavart.

Google: 2007 a kapcsolatépítés éve

 


Barcelona: Megkésve és törve?

 

Az AMD vezetői sokat vártak az új, natív négymagos Barcelona lapkáktól - legalább annyit, mint annak idején, 2003-ban az Opterontól. Az Intel vezetői azonban óriási árcsökkentéssel, és a Penryn bevetésével megelőzték riválisukat, így a Barcelona megkésett ellentámadásként érkezett.

 

amd_opteron64_f.jpg

 

Az ATI felvásárlásával kezdődő gazdasági mélyrepülés továbbra is tart: az októberi bejelentés szerint az AMD zsinórban a negyedik veszteséges negyedévét zárta. A Barcelona tömeges termelése továbbra is várat magára, a cég ígérete szerint tovább finomítja a lapkát.

Jön az AMD Barcelona: reszkess Intel?

Ronda és Phenom (PC World teszt)


Windows Vista: Az utolsó nagy frissítés?

A 2006 novemberében megjelent operációs rendszer mindenki várakozását alulmúlta - bár ez az első szerízcsomag megjelenésével remélhetőleg változni fog.

 

vista.jpg

 

Bill Gates elejtett egy egyelőre nem túl jól értelmezhető mondatot is, mely szerint elképzelhető, hogy a Windows Vista lesz az utolsó nagy, ugrásszerű operációsrendszer-frissítés a PC-s világban.

Feleannyi az illegális Vista mint az XP

Windows Vista SP1 (PC World teszt)


A Dell visszavág

 

Évekig a Dell neve egyet jelentett a számítógépekkel. 2006 folyamán a HP eladásaival és piaci részesedésével megelőzte, de az alapító, Michael Dell visszavette vezérigazgatói székét, hogy jelentős változtatások bevezetésével tegyen valamit ez ellen.

 

dell_xps_720_1.jpg

 

Jelentősen átalakult a nagy- és középvállalatok számára rendelkezésre álló szolgáltatáscsomag, Dell termékek jelentek meg a boltokban. A cég az Egyesült Államokon kívül is jelentősen szeretné kiterjeszteni eladásait, egyelőre jó eredménnyel: a bevétel minden eddiginél magasabb volt a harmadik negyedévben, a világszerte eladott noteszgépeknek köszönhetően.

Dell termékek a Tescóból



A nagy hal.. még nagyobb lesz

A globalizáció keretében számos cég egyesült az év folyamán. Felvásárlás felvásárlást követett: az SAP 6,8 milliárd dollár értékben felvásárolta a Business Objects-et, az IBM 5 milliárdos üzletet kötött a Cognos-szal, az Oracle pedig 3 milliárdosat a Hyperionnal.

 

oracle.png

 

A mammutcégek egyre nehezebbé teszik a közepes méretű vállalkozások munkáját.

Minden idők legnagyobb hype-jai

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.