Hirdetés

Az autó figyelheti, ha vezetés közben telefonálunk



|

Brazil egyetemi kutatók fejlesztése észleli, ha telefont használunk a volán mögött ülve.

Hirdetés

Bár az egyik legalapvetőbb dolog, hogy vezetés közben nem telefonálunk és a törvény is bünteti, mégis számtalan autós használja mobilját kihangosító nélkül a volán mögött. A dolog azért különösen veszélyes, mert elvonja a figyelmet a forgalomról és jelentősen növeli a reakcióidőt is. A brazil Santa Catarina Állami Egyetem kutatói ezt megelégelvén dolgoznak azon a hardver/szoftver kombón, amivel az autó képes lesz felismerni, ha sofőrje szabálytalankodik.

 

Hirdetés

 

A megvalósítás nem túl forradalmi, egy műszerfalba épített kamera készít rövid felvételeket a vezetőről megadott időközönként. A program azután ezeket a három másodperces klipeket elemzi és megállapítja, ha a kéz gyanús szögben áll a fej vagy a test mellett. Az algoritmus megalkotása még csak fél siker, a csapat egyelőre nem tervezett olyan eszközt, ami visszajelzéssel figyelmezteti a sofőrt a szabálytalanságra. A nemes és fontos fejlesztés mögé egyelőre egyetlen nagy cég sem állt be, így elterjedése igencsak kérdéses – a legjobb persze az lenne, ha az autósok saját józan eszüktől vezetve törekednének a biztonságos közlekedésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.