Hirdetés

Az ókori olimpiák számítógépe



|

Egy igazán energiatakarékos megoldást mutatunk be az ókori Hellászból.

Hirdetés

Az Antikytherai Gépezet néven ismert, kezdetleges számítógépnek is nevezhető készülék határozta meg, mikor kerüljenek megrendezésre az Olimpiai Játékok az ókori Görögországban. A leletet 1901-ben találták egy hajóroncson Antikythera szigete mellett. A bronzból készült szerkezetet a görögök elsősorban a nap és holdfogyatkozások időpontjainak kiszámításában nyújtott segítséget, ám a legújabb vizsgálatok szerint ezt használták a négy éves olimpiai ciklus pontos ciklusának megállapításához is.


A bonyolult, fogaskerekekkel és tárcsákkal operáló ókori "számítógép" bronz borításán apró feljegyzéseket találtak, amelyek bizonyítják az elméletet. A készülék olyan szintű mechanikus megoldásokat alkalmazott, hogy annak bonyolultságával csak a jóval később – leginkább katedrálisokban használt – óraszerkezetek vehették fel a versenyt.

antikytheramechanism.jpg

 

Háromdimenziós röntgen technológiát alkalmazva több, eddig olvashatatlan, karcolásnak tűnő szövegrészt is kibetűztek a tudósok. Az egyik kis tárcsa mellett például a „Nemea” szó olvasható, ami minden bizonnyal utalás az egykori görög városra, ahol többször is rendeztek olimpiai játékokat. "Nagyon meglepett bennünket, amikor felfedeztük, hogy a készüléken több olyan utalást is találtunk amely szerint ezt használták az olimpia következő időpontjának megállapításához is." – nyilatkozta Tony Freeth, a gépet tanulmányozó tudóscsoport tagja. "Eleinte azt hittük, a gépet csak Görögország keleti felén használták, ám a hónapok nevei, amik a borításra voltak vésve, korintoszi eredetre vallanak, így arra kell következtetnünk, hogy inkább északnyugatról, Korfu vagy Szicília környékéről származik.


Az ókori Olimpiai játékokat először IE 776-ban rendezték meg, és egészen ISZ 394-ig minden negyedik évben megrendezték, amikor is a keresztény római császár, Theodosius betiltotta. Az idén megrendezésre kerülő olimpiát Kínában tartják, és augusztus nyolcadikán indul majd - természetesen ennek indulásához már kissé fejlettebb szerkezeteket vesznek igénybe...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.