Hirdetés

Boldog születésnapot Commodore 64!



|

25 éves lett a veterán számítógép.

Hirdetés

Gyaníthatóan az is kívülről fújja, hogy a Commodore 64-ből húszmilliónál is többet gyártottak és ezzel a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legtöbb példányban elkelt személyi számítógép, aki tán még nem is élt a nyolcvanas években, a Commodore fénykorában. Éppen ezért visszaemlékezésünkben a sokat citált adatokon túl igyekszünk felidézni a kevéssé ismert tényeket a Commodore Business Machines és a C64 történetéből. Kezdjük egy alapvetéssel: mint szinte minden, az IT történetében emlékezetes és fontos céghez, az Commodore Business Machineshez is köthető egy emblematikus alak - Jack Tramiel, az alapító.

 

 

0831nagy.jpg

 

 

Az Auschwitz haláltáborát túlélő lengyel emigránst 1948-ban besorozzák az Egyesült Államok Hadseregébe, ahol négy évet szolgál. Jack - eredetileg Idek Tramielski - Fort Dixben nagy tehetséget mutat a bedöglött írógépek helyrepofozásában. 1952-ben leszerel a seregből és egy írógépjavító műhelyben helyezkedik el. Később beindítja a saját vállalkozását New York Bronx negyedében. 1955-ben a kanadai Torontóba költözik, ahol megalapítja a Commodore International Limitedet, hogy csehszlovák írógépeket szereljen össze.

 

A Commodore 64 születése>>>

Drága Apple, olcsó Motorola>>>

Commodore gépek a C64 előtt >>>

A német nyelv szépségei>>>

A legsikeresebb Commodore>>>

90 dollár és egy C64 ajándékba>>>

Commodore a vasfüggönyön innen>>>

A C64 ma>>>

Idővonal, weblapok és házimozi>>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.