Hirdetés

Drónok lehetnek a közeljövő repülő autói



|

A házilag készült, személyszállításra alkalmas multikopter izgalmas kérdéseket vet fel arról, vajon akarunk-e egy drón hátán a levegőbe emelkedni.

Hirdetés

Minden sci-fi film alapkellékei a repülő autók, a jövő nagyvárosának közlekedése már elképzelhetetlennek tűnik ezen megoldás nélkül. Thorstin Crijns célja pontosan az volt, hogy egy drón segítségével emelkedjen a levegőbe (idei drónkörképünk itt és itt érhető el), s megoldását továbbfejlesztve egyszer eljöhessen az idő, amikor mindannyian saját multikopterünkkel hasítunk az égen. Az már a tervezés első fázisában tisztán látszott, hogy egy kvadrokopter nem képes megbirkózni a feladattal, ezért végül 16 különálló motor és propeller használata mellett döntött.

 

Hirdetés

 

Kulcskérdés volt a szerkezet súlya is, ezt 6060-as alumínium segítségével sikerült 50 kilogramm alá csökkenteni. Irányítórendszerként a MultiWii Autopilot-ot alkalmazta Crijn, ennek fontos tulajdonsága, hogy képes minden motor működését egyenként szabályozni, elősegítve az egyensúly megtartását. A 127kg mozgatásához elegendő statikus tolóerőt kifejteni képes multikopternek a készítővel együtt nagyjából 110 kilogrammot kell a levegőbe emelnie, elméletben tehát lehetségesnek tűnt a repülés.

 

 

A tesztpilóta szerepét természetesen Thorstin Crijns vállalta magára, hiszen a repülés ifjúkorában is így működtek a dolgok. Mint a fenti videón látható, a szerkezetnek sikerült a levegőbe emelkednie, még ha csupán néhány pillanatra is. A kísérletet sikerként értékelhetjük, ami arra is rávilágít, milyen hatalmas út áll még a személyszállító drónok elterjedése előtt. Jelen formájában ez a megoldás megbízhatatlannak, sőt egyenesen életveszélyesnek tűnik – ha azonban egy tehetséges holland srác idáig jutott, biztosra vehetjük, hogy nem elérhetetlen álom a légi közlekedés beépítése mindennapjainkba.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.