Hirdetés

Duplájára nőhet a Li-ion-akkumlátorok élettartama



|

A standfordi kutatók új módszere mobilok mellett az elektromos autóknál is jól jöhet.

Hirdetés

A lítium-ion-akkumlátorok élettartama és teljesítménye azért erősen limitált, mert a töltés tárolására használt ionok miatt rengeteg potenciális energia veszik el. A stanfordi kutatók most egy olyan technológiával álltak el, amelynek köszönhetően sokkal effektívebben használhatják a lítiumot, ezzel könnyedén megduplázva az eszközök üzemidejét.

Hirdetés

A kutatók nanoszkópikus méretű szén-pajzsokat használnak, így tartják kordában az egyébként meglehetősen instabil anyagot. Az eredmények magukért beszélnek: az új akkumlátorok tovább bírják egy töltéssel, lassabban csökken a hatásfokuk, ráadásul jóval biztonságosabbak is. Bár a fejlesztés még jó ideig eltarthat, a kutatók egyelőre nagyon bizakodóak.

A kutatást vezető Steve Chu - aki egyébként az Egyesült Államok energetikai minisztere is volt korábban - elmondta, az ilyen fejlett lítium cellás akkumlátorokkal szerelt telefonok üzemideje könnyen két-háromszorosára nőhet. Emellett az elektromos autók gyártásában is hasznosíthatják a technológiát, hiszen olcsó előállítási költség mellett lehetnek képesek viszonylag nagy távolságok megtételére. Néhány éven belül tehát elképzelhető, hogy nem kell majd napi szinten töltenünk kedvenc eszközeinket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.