Hirdetés

Eddig ismeretlen törpebolygót találtak a Naprendszerben



|

A csillagászok szerint egy, a Földnél ötször nagyobb bolygó rejtőzhet a Kuiper-öv mögött.

Hirdetés

Új, eddigi ismeretlen törpebolygót fedezett fel egy amerikai csillagász a Naprendszerben. A The New York Times riportja szerint a VP113 nevű égitest a Neptunusz és a Kuiper-öv mögött található. A kisbolygót még 2012-ben fedezte fel Dr. Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie tudományos intézet tudósa.

A VP113 becsült átmérője 250 kilométer, és pályája legközelebbi pontján 12,4 legtávolabbi pontján pedig 67,6 milliárd kilométerre van a Naptól. Összehasonlításképpen a Neptunusz „mindössze” 4,5 milliárd kilométeres távolságra kering központi égitestünktől.

Hirdetés

A VP113 a Naprendszer belső Oort-felhőnek nevezett területén található. Ezt a területet korábban afféle űrbéli pusztaságnak tartották a kutatók: eddig egyetlen hasonló kisbolygót, a 2003-ban felfedezett Sednát találtak arra. A csillagászok nem tudják, hogyan kerülhettek az égitestek erre a Naptól távoli területre: az egyik teória szerint akkor lökődhettek ki oda, amikor napunk még egy sűrű csillagfelhő egyik tagja volt.

A kutatók egy másik elméletet is kidolgoztak. Eszerint egy nagy tömegű, a Naprendszer belső részéből kilökődött égitest sodorhatta magával a kisbolygókat. A VP113 és a Sedna viselkedésének bizonyos sajátosságai megegyeznek, amit egy nagyobb bolygó gravitációs hatására utal. A számítógépes szimulációk szerint nem lehetetlen, hogy egy, a Földnél ötször nagyobb planéta is rejtőzik valahol a Kuiper-öv mögött.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.