Hirdetés

Egy cég segítene eltüntetni a genetikai nyomainkat



|

A bűnözők imádni fogják a BioGenFutures termékeit.

Hirdetés

A The Verge jóvoltából valószínűleg megtaláltuk a hét legvészjóslóbb kezdeményezését: Heather Dewey-Hagborg művész BioGenFutures névre hallgató cége olyan spray-ket akar piacra dobni, amelyekkel bárhonnan - akár egy bűccselekmény helyszínéről is - eltüntethetőek a "genetikai nyomaink". A művész tavaly a„Stranger Visions” névre keresztelt projektjével hívta fel magára a figyelmet, amely során publikus helyekről begyűjtött DNS-minták alapján próbálta ismeretlenek arcát rekonstruálni.

Hirdetés

Dewey-Hagborg cége két, akár egymás mellett is használható terméket akar piacra dobni: az „Erase” spray képes állítólag 99,5 százalékos hatékonysággal megsemmisíteni a széthagyott (például pohár szájára tapadt) DNS-ünket, míg a „Replace” a maradék használható minta beszennyezésére lett kitalálva.

Amennyiben a nyáron tényleg piacra kerülnek a termékek, akkor valószínűleg sorban fognak állni érte a bűnözők. Érzésünk szerint Dewey-Hagborg genetikai megfigyeléstől való rettegése  kissé túlment az objektíven igazolható határon, vagy legalábbis a miénktől nagyon idegen kultúrában és körülmények közt élhet.


Íme néhány példa spray-k praktikus használati körülményeire a BioGenFutures weboldaláról:

– „Remekelsz az állásinterjún? Ne hagyd, hogy a genetikád aláássa az önbizalmad! Légy láthatatlan!”;
– „Nem bukhatsz el? Ne hagyd, hogy a DNS-ed leleplezze a titkaidat! Védd az imidzsed és légy láthatatlan!”;
– „Rossz helyen töltötted az éjszakát? Fedd el a hibáidat és légy láthatatlan!”;
– „Jól megy a leendő rokonaiddal elköltött vacsora? Ne hagyd, hogy a genetikád alapján ítéljenek meg, légy láthatatlan!”;
– „Élsz a szólásszabadságoddal? Légy láthatatlan és követhetetlen!”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.