Hirdetés

Egy két kezes robot végzi a veszélyes labormunkát Japánban



|

Az emberek védelme érdekében egy módosított szerelő robot dolgozik a laborban a veszélyes anyagokkal.

Hirdetés

Korábban már láthattunk robotgyógyszerészeket, azonban most egy amolyan robot gyógyszerésszel, a laboratóriumi technikussal van dolgunk. A gép sebessége egyébként annyira bámulatos, hogy miután látjuk munkában, sokkal valószínűbbnek tűnnek a Helyszinelőkben látott jelenetek.


A Yaskawa és a Japan's National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST - a humanoid robotok HRP szériájának egyik alkotója) által fejlesztett Maharo egy kétkezes droid, mely kinézetre teljesen hasonlít a Yaskawa Motoman szerelő robotjára.

 

 

A látszat azonban csalhat. A legtöbb szerelőrobottal ellentétben, ennek a laboratóriumi darabnak a karja hét izületet tartalmaz. Ezeknek köszönhetően képes használni az emberi eszközöket és a humanoid szerű mozgás sem okoz neki problémát.


Az alábbi videóból kiderül miért is hasznos a robot a labornál. Például azért mert pontosabban végzi a dolgát, mint az emberek, ráadásul még gyorsabb is. Ám a legfontosabb előnye az, hogy olyan feladatokat is képes kockázat nélkül ellátni, amikkel általában a laboratóriumi aszisztensek hatalmas veszélynek teszik ki magukat. Ilyen lehet például az influenza oltóanyagának a tesztelése vagy a veszélyes biológiai hulladékok elszállítása, kezelése. Mondta Tohru Natsume, az AIST munkatársa.

 

 

A droidnak az új munkafolyamatok könnyen megtaníthatók. Mindössze egy CAD-del létrehozott virtuális labor asztalra van szükség. A rendszer emellett azt is engedi, hogy a programozók az eszközök leghatékonyabb összeállítását adják meg az adott feladathoz, hogy maximalizálhassák a munkafolyamat tempóját.

A közelmúltban, a tokiói Interphex gyógyszerészeti bemutatón bemutatott Mahoro-t, egyébként a gyógyszerész cégek és az egyetemek használják. Az AIST a későbbiekben tovább kívánja fejleszteni a robotot, hogy emberek is dolgozhassanak mellette.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.