Hirdetés

Egy program, ami okosabb az emberek 96 százalékánál



|

A számítógépek a jelenlegi szintjükön nem képesek leigázni az emberi fajt. Svéd tudósok azonban kifejlesztettek egy 150-es IQ-val rendelkező szoftvert.

Hirdetés

A program kidolgozásáért a Göteborgi Egyetem Filozófia, Nyelvészet és Tudományelmélet Tanszéke a felelős. Az intelligencia tesztek non-verbális alapon működnek és feladatuk az, hogy kulturális és nyelvi eltérések kiszűrése mellett a helyes érvelést és következtetést teszteljék. A legtöbb kérdés általában olyan, hogy mi a következő alakzat a sorban, tehát progresszív mátrix teszt, vagy mi a következő szám. Jelen esetben a kérdések megválaszolásának sebessége nem volt mérvadó tényező, ugyanakkor célként szerepelt, hogy a felismerő algoritmus hasonlóan találja meg a helyes válaszokat, mint ahogyan az ember. Claes Strannegård, az egyetem egyik kutatója úgy fogalmazott, hogy "megpróbálunk olyan programokat készíteni, melyek úgy vizsgálják az összefüggéseket, ahogyan az emberi elme."

A program nem használ választási lehetőségeket, avagy feleletválasztós dolgokat, ehelyett pszichológiai modellek mintáival szépen levezeti a megoldást. Ez ugyan csökkenti a program eredményeit a kép alapú kérdéseknél, de lehetővé teszi a mesteri szintű matematikai lekérdezéseket. "Sokkal jobban teljesít, mint a hagyományos matematikai programok, mivel a matematikát és a pszichológiát kombinálja" - mondta Strannegård, "így a módszer felhasználható az adatok minden olyan összetevője esetén, melyben vannak pszichológiai részek, így akár a pénzügyi elemzésekben is." Mindemellett a kutatás résztvevői remélik, hogy mindez segít az embereknek az alternatív gondolkodási metódusok kialakításában, amivel könnyebben szimpatizálhatnak az új robotokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.