Hirdetés

Nyelvvel irányítható a kerekesszék



|

A súlyos gerincsérültek mozgását könnyíti meg a TSD.

Hirdetés

A Georgiai Technológiai Intézet kifejlesztette a Tongue Drive System-et (TDS), mely vezeték nélkül működik, és lehetővé teszi, hogy az elektromos kerekesszéket nyelvvel, a szájüregből lehessen irányítani. Ez a fejlesztés egy szenzorokkal ellátott egységet jelent, melyet a fogakra lehet rögzíteni, és a nyelvre helyezett mágnes segítségével vezérelhető.

A konstrukció egy újfajta önállóságot szolgáltat azoknak, akik eddig csakis segítséggel tudtak kerekesszékükkel mozogni. A TDS-nek van korábbi verziója, ami egy headset-ből és a nyelven elhelyezett mágnesből állt, de ennek alapvető problémája volt, hogy miután lekerült a felhasználó fejéről, minden egyes újabb felhelyezéskor kalibrálásra szorult.

Az újabb TDS azonban az egyén fogazatára alakítható, és viselése szinte észrevehetetlen, nem igényel ismételt kalibrációt. Nem esett még szó a szenzorok jeleit vevő egységről, ami lehet iPhone, vagy iPod, ezek alakítják át a szájból érkező jelet a kerekesszék elektromotorját irányító parancsokká. A szájüregben lévő szerkezetet apró, újratölthető lítium-ion akkumulátor működteti, melyre szilikon borítást préseltek, hogy ellenálljon a nyálnak.

A Tongue Drive System-et súlyos gerincvelő sérülést szenvedett emberek bevonásával tesztelték és azt tapasztalták, hogy az irányítással könnyen megbarátkoznak, a speciális  akadálypályán egyre gyorsabban, kevesebb ütközéssel tudnak haladni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.