Hirdetés

Elektromossággal táplálkozó baktériumokat találtak



|

A sci-fibe illő mikroorganizmusok jóval elterjedtebbek, mint gondolnánk.

Hirdetés

A baktériumok világában egyáltalán nem számít meglepőnek, hogy egyik-másik fajtájuk gejzírekben vagy éppen oxigén nélkül él. Excentrikus bagázs – de még közülük is kitűnik az a most felfedezett organizmus, amely szó szerint csupasz elektronokkal táplálkozik.

Hirdetés

Ráadásul a kutatók szerint a mikroszkopikus méretű áramzabálók meglepően elterjedtek. „Szúrj le egy elektródát a földbe, pumpálj bele elektronokat, és már jönnek is” – olvasható egy, a New Scientistben megjelent, a témát boncolgató cikkben.

A kutatók egy ideje már tudtak az elektromosságevő baktériumok létezéséről. Eddig két fajtájukat ismerték: a Shewanellát és a Geobactert. A legújabb, mindenféle aknákban, tárókban és aranybányákban végzett kutatások során azonban számos új változatukat is sikerült azonosítaniuk.

Életmódjukban és táplálkozási szokásaikban az a legmeglepőbb hogy a szabad elektronok kimondottan veszélyesek az élő szervezetekre nézve. Egy elektromosságon élő baktérium olyan, mint az az ember, aki „úgy akar feltöltődni, hogy bedugja az ujját a konnektorba” – fogalmazott az egyik kutató. Ezek a mikroorganizmusok a lehető legtisztább formában veszik fel az energiát – ellentétben velünk, aki – a többi, a Földön élő ismert létformával egyetemben – különféle komplex reakciók során oldjuk meg ugyanezt. Jó okunk van rá, hiszen így elkerülhetjük, hogy a sejtjeinket cafatokra tépjék a szabad elektronok.

Természetes közegükben a baktériumok sziklákból és homokból csipegetik ki a táplálékukul szolgáló elektronokat. A laboratóriumban viszont ezüsttálcán kapják, Kenneth Nealson, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója elektródákon nevelgeti őket. Persze, nem puszta szívjóságból: ha sikerülne „csinos kis vödörláncokba állítania néhány tízezer elektromos baktériumot”, élő biokábelt hozhatna létre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.