Hirdetés

Életet menthetnek a japán robot-cheerleaderek



|

A Murata technológiája az okos közlekedési rendszerek kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Hirdetés

Murata Boy biciklizik, Murata Girl monociklizik, de a Murata Cheerleaderek – a japán Murata Manufacturing legújabb androidjai – még náluk is ügyesebbek: egy fémgolyón egyensúlyozva összehangolt, villódzó fényekkel kísért táncelőadást adnak elő.

Hirdetés

Az aprócska vezérszurkolók beépített giroszkóp és egy fordított inga segítségével tudnak talpon maradni. Ultrahangos mikrofonjaiknak és infravörös szenzorjaiknak köszönhetően érzékelik és kecsesen kikerülik az útjukba kerülő tárgyakat – de ami még izgalmasabb: egy, a Kiotói Egyetem kutatóival közösen kifejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy mindezt a legnagyobb összhangban tegyék. Az aprócska robotok egyelőre előre beprogramozott rutinok szerint mozognak, de Koichi Yoshikawa, a Murata egyik munkatársa szerint már javában dolgoznak egy olyan rendszer kifejlesztésén, amely a valós idejű változtatásokat is lehetővé teszi majd.

Annak ellenére, hogy a japánok közismerten imádják a helyes játékszereket, a vállalat nem akarja piacra dobni legújabb androidjait. A cheerleadereket demonstrációs céllal rakták össze, hogy bemutathassák az újításaikban és fejlesztéseikben rejlő lehetőségeket.

A Murata szerint a technológia, amely lehetővé teszi a kis robotok számára, hogy felmérjék az egymáshoz és a környező tereptárgyakhoz viszonyított helyzetüket, számos különböző területen hasznosítható lehetne. Például az olyan „okos” közlekedési rendszerek létrehozásában is, amelyek segítségével nagymértékben csökkenthető lenne a közúti balesetek száma. Hasonló V2V (vehicle to vehicle, járművek közötti) megoldások kifejlesztésén dolgoznak számos nagy cég, köztük a Ford és a GM mérnökei is.

„Hiszünk benne, hogy a szenzorok adatainak vezeték nélküli továbbítását lehetővé tévő rendszerek infrastrukturális szempontból kulcsszerepet játszhatnak majd az emberek és tárgyak fejlett integrációjára épülő okos társadalmak életében” – írta közleményében Yuichi Kojima, a Murata egyik vezetője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.