Hirdetés

Elkészült a valódi vonósugár, vízből



|

Matematikailag egyelőre nem tudják megmagyarázni a vízalapú vonósugár működését.

Hirdetés

A sci-fi-sorozatok egyik legkedveltebb, mégis leglehetetlenebbnek tűnő technológiája kétségkívül a vonósugár. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy fizikus csoportja - Michael Shats professzor vezetésével - mégis képes volt kikísérletezni a módszert a gyakorlatban. Egyszerű hullámgenerátorokkal képesek voltak elérni, hogy a vízben lebegő tárgyakat a kívánt irányba mozgassák, akár a hullámokkal szemben is. 

Hirdetés

A technológia segítségével kifinomult irányítást tudnak gyakorolni a vízben lebegő tárgyakra. Jelen esetben egy pingponglabdán kísérleteztek, és állapították meg, hogy a hullámok méretétől és frekvenciájától függően eltérő helyekre tudják mozgatni az adott tárgyakat. 

Érdekes módon nem maguk a hullámok felelősek a kialakult mozgásért, hanem - mint azt a továbbfejlesztett részecskekövető eszközökkel megállapították - az általuk kialakított áramlások. A háromdimenziós hullámok egy bizonyos magasság fölött áramlási mintákat hoznak létre a víz felszínén, jöttek rá a kutatók. Az egyik ilyen minta az, amelyik vonósugárként működik, de találtak olyanokat is, amelyek kifelé vagy befelé áramlanak, esetleg örvénylenek. Bár a módszert akár egy fürdőkádban is meg lehet ismételni, matematikai bizonyítás egyelőre nem létezik hozzá magyarázatként. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.