Hirdetés

Én a robot: az arc a lélek tükre?



|

Csodás dolgokat képes alkotni az ember, ám a nagy rohanásban néha érdemes egy percre megállni, hogy felidézzük, miért is nem vagyunk mi magunk gépek.

Hirdetés

A PC Worldnél mindig örülünk annak, ha rendhagyó hazai fejlesztésről számolhatunk be. Nem egyszer mutattunk meg a hazai sajtóban elsőként érdekes és izgalmas magyar technológiai innovációkat (bizonyára emlékeznek még az Artica ígéretes Multitouch rendszerére, melyet a PC Studio kamerája már jóval a hivatalos bejelentés előtt a helyszínen rögzíthetett).


Nemrég egy olyan termék bemutatójára hívtak minket, amely a készítő hazai cég állítása szerint képes az emberi arc elemzésére az úgynevezett „facereading” technikával, és ennek köszönhetően HR területen is kiválóan alkalmazható. Ahogy fogalmaznak: "Segítségével másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége és alapvető viselkedési jellemzői. A világújdonság mérföldkövet jelent a humánerőforrás menedzsmentben, hatékonyan segítve a kiválasztást…"

1120arc.jpg


A sajtóban másutt is beszámoltak a készülékről, több helyen leplezetlen szkepticizmussal jelezve, hogy az egyébként ötletes eszköz személyiségi jogi aggályokat vethet fel. Saját véleményünk mellett szeretjük meghallgatni a témában leginkább járatos szakmabeliekét is, így a Társaság a Szabadságjogokért független szervezet és az Adatvédelmi biztos álláspontját egyaránt kikértük. Dénes Balázs, a TASZ elnöke szerint a különleges készülék alkalmazásának akkor nincsen jogi akadálya, ha a jelentkezővel előre közlik azt, és ő bele is egyezik, ám a vizsgálat során képződött személyes adatok használatához kifejezett hozzájárulás szükséges, és azokat még ekkor is kizárólag a célhoz kötötten lehet használni. Megjegyzésként azonban hozzátette: "Lombroso és Majakovszkij ("Hatalmas homlok, hatalmas ész"- Találkozás Lenin elvtárssal című vers) óta szeretnénk azt hinni, hogy egy széles pofacsont, vagy egy sűrű szemöldök jelent valamit a személyiség tekintetében. Szerintem széles pofacsonton illetve a sűrű szemöldökön kívül semmit..."


A témában az adatvédelmi biztos irodáját is megkerestük, és bár a hivatalos állásfoglalásig még várnunk kell, az ügyben eljáró előadó, dr. Hegedűs Szabolcs magánvéleménye szerint a rendszer az érintettek személyiségi jogait is sérti, tekintettel arra, hogy a munkavállaló egy felvételi eljárásnak alanya, és nem tárgya kell, hogy legyen. Mivel az ismertetett rendszer alkalmazásával "egy kísérlet, vizsgálat tárgyává fokozza le az alanyt, így nem csak az egyes törvényekben megfogalmazott személyiségi jogok, hanem az Alkotmány 54. § (1) bekezdésében rögzített emberi méltóság megsértésére is alkalmas lehet az eszköz." – fogalmaz.


Ennek a szeme sem áll jól



A jogi szemléletű megközelítésen túllépve érdemes még néhány gondolatot szentelni ennek az újdonságnak, amelynek más felhasználási területei (mint a beléptető rendszerekbe épített azonosítóeszköz) egyébként valóban úttörőnek ígérkeznek. Egyrészt a gyártó sajtótájékoztatóján nem közölte, hogy milyen, hiteles tudományos kutatási eredményeken, statisztikai módszerrel végzett aprólékos elemzőmunkán alapul a szoftver működése, az elhangzottak szerint a standardok megalkotásához a cég szakembereinek sok éves tapasztalatát vették alapul. Valljuk be, azon érvelésük sem túlzottan megnyugtató, hogy a módszert Kínában több száz éve használják, hiszen hasonló dolgokat az asztrológiáról is mondanak, mégsem ildomos az alapján kiválasztani a munkaerőt, hogy rák-e, vagy bika.


A magam részéről nem azért nem egyeznék bele soha, hogy ilyen vizsgálatnak vessenek alá, mert tartok a rejtegetett jellembeli hibáim napvilágra kerülésétől. Egyszerűen nem szívesen dolgoznék olyan emberrel, akinek szándékában áll bárki személyiségét és alapvető viselkedési jellemzőit megítélni az alapján, ahogy a szeme áll. Főleg, ha még ebben is egy gép segítségére van szüksége.


Valóságtartalmától, tudományos megalapozottságától függetlenül hátborzongató olyanokat hallani, hogy "az arc formájából, a szem, az orr, és a száj méretéből következtethetünk az alapvető személyiségjegyekre." Nagyszerű lenne, ha egy nap a világ minden térfigyelő kamerája magyar programmal (akár ugyanezzel) találná meg a bűnözőket a tömegben, de szörnyű lenne, ha ő döntene arról is, ki miben bűnös.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.