Hirdetés

Finn támogatással megy mennybe a Puli



|

A Google Lunar XPRIZE magyar versenyzőjét a fájlrendszereket és streaming technológiákat forgalmazó Tuxera is támogatja.

Hirdetés

A Google Lunar XPRIZE versenyének egyetlen magyar indulója, a Puli Space Technologies hétfőn jelentette be, hogy újabb vállalattal bővült a szponzoraik köre. Közleményük szerint a fájlrendszerek és streaming technológiák forgalmazásával foglalkozó finn Tuxera Inc. a „Puliban rejlő innovációs lehetőségek, az izgalmas űrkutatási képesség és nem utolsó sorban a 'meg tudjuk csinálni' hozzáállás miatt” döntött úgy, hogy támogatja a magyar csapatot.

Hirdetés

A Puli Space 2000 óta dolgozik saját fejlesztésű holdjárója megépítésén, szeretnék elérni, hogy ők legyenek az első magánfinanszírozásból működő csapat, amely rovert küld a Holdra. Ezért is vesznek részt a Google 30 millió dollár összdíjazású versenyén, amelyre célja, hogy inspirálja azokat a kutatókat, mérnököket és fejlesztőket, akik úgy gondolják, képesek lennének egy olcsó, robotizált felderítő egység kifejlesztésére. A győztes a csapat lesz, amelynek szondája képes legalább 500 métert megtenni a Holdon, és nagy felbontású kép-, illetve videóanyagokat visszaküldeni a Földre.

„A verseny egy életre szóló lehetőség, hogy új technológiákat fejlesszünk ki és ezáltal lehetővé tegyük a rendszeres űrutazást a Holdra. (...) A sikerhez a kiváló csapat mellett, az igen jelentős anyagi hátteret is meg kell teremtenünk és további szakmai együttműködőket kell találnunk – mondta Dr. Pacher Tibor, a Puli Space alapítója és a csapat vezetője. – Nagyon örülünk, hogy a Tuxera felismerte ezt a lehetőséget és partnereink között tudhatjuk.”

Az űripar éves volumenét több mint 314 milliárd dollárra becsülik. A kapcsolódó kereskedelmi ágazatok – űrkutatási alkatrészek, termékek és infrasturktúra gyártása – ennek közel háromnegyedét teszik ki, nem véletlen, hogy ezek a fejlesztések mozgatórugói.

„Izgalmas lehetőségnek tartjuk a Puli Space támogatását mind a versenyben, mind az űrkutatásban. Mi itt a Tuxeránál űrrajongók vagyunk, ezért reméljük tudásunkkal is támogathatjuk a Puli csapatát – mondta Szakacsits Szabolcs, a Tuxera elnöke és műszaki igazgatója. – A Puli elsőrangú mérnökcsapatával karöltve történelmet szeretnénk írni az első magánforrásból finanszírozott holdraszállás megvalósításával.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.