Hirdetés

Föld-szerű bolygót találtak rendkívüli közelségben



|

A planétán jó eséllyel megtalálható az élet kialakulásához szükséges víz is.

Hirdetés

A New South Wales Egyetem csillagászai felfedeztek egy Föld-szerű bolygót, mely meglehetősen közel található otthonunkhoz (mindössze 16 fényév távolságra).

Hirdetés

A tudósok a hangzatos Gliese 832c nevet adták a planétának, mely egy vörös törpe (Gliese 832) körül kering 35 napos periódussal, méghozzá a lakható zónában. Annak ellenére, hogy ilyen kis távolságban helyezkedik el a csillagához viszonyítva, hasonló mennyiségű sugárzás éri a felszínét, mint amelyet lakhelyünk kap a Naptól. A bolygó tömege ötszöröse a Földének, ennek következtében a körülötte kialakult légkör is sokkal sűrűbb, mint nálunk. Sajnos a földi élethez hasonló kialakulására kevés esélyt látnak a bolygót vizsgáló szakemberek, hisz a felszínén uralkodó szélsőséges időjárási viszonyok sokkal inkább a Vénusz hangulatát idézik. A most felfedezett égitest még ezen különbözőségek ellenére is a harmadik leginkább Földhöz hasonló planéta, csupán a Kepler-62e és a Gliese 667Cc előzi meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.