Hirdetés

Fukusima sugárzása még a robotokat is kinyírja



|

Öt évvel a katasztrófa után sincs működő módszer a veszélyes anyagok ártalmatlanítására.

Hirdetés

A 2011-es földrengés és szökőár okozta szerencsétlenség óta sem sikerült még biztonságos állapotba hozni a fukusimai atomerőművet. Japán gyakorlatilag a legvadabb ötleteket is kipróbálta már a nukleáris hulladék semlegesítésére és eltakarítására, szinte teljesen eredménytelenül. Most kiderült, hogy az erős sugárzás miatt még a robotok segítségére sem számíthatnak.

Hirdetés

A Tokyo Electric Power Co. egy épületet ugyan sikeresen megtisztított a rendkívül veszélyes használt nukleáris fűtőelemektől, a leomlott, szennyezett vízzel elárasztott többi objektummal azonban nem boldogulnak. A feltérképezésükre eddig beküldött öt távirányítású robot mindegyike odaveszett, kábeleik ugyanis megolvadtak a nagymértékű sugárzástól.

Nagy problémát jelent továbbá, hogy az egyedi terepviszonyok miatt egy-egy szerkezet tervezése és megépítése legalább két évébe kerül a TEPCO-nak. A várhatóan akár 30-40 évig is elhúzódó tisztítási munkálatokban jelentős segítséget nyújthat viszont a Toshiba fenti képen látható robotja, aminek komoly előnye, hogy nem kell elmerülnie a radioaktív vízben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.