Hirdetés

Galaxy Zoo: legyen csillagász!



|

A csillagászok interneten toboroznak önkénteseket az asztrofotók feldolgozásából.

Hirdetés

Az Univerzum kialakulásának és szerkezetének megismerése első sorban a galaxisok elhelyezkedésének és azok osztályokba sorolásán alapuló statisztikákon múlik a mai tudományos elméletek szerint. Ám a szükséges statisztikák összeállítása csak hosszú ideig tartó, unalmas kézimunkával oldható meg; a fényképeken látható galaxisok besorolása ugyanis nem gépesíthető, emberi szem és agy kell hozzá. Nem kell hozzá professzornak lenni, néhány egyszerű szabályt megismerve ránézésre meg lehet mondani a vizsgált galaxis osztályát (elliptikus, spirális vagy szabálytalan) és egyéb tulajdonságait.

 

A Galaxy Zoo oldal készítői ehhez a munkához toboroznak segítőket. Számításaik szerint 10–20 ezer lelkes önkéntes segítségével viszonylag gyorsan lehetne feldolgozni a szükséges felvételeket. A jelentkezők egyszerre kisebb számú felvételt kapnának meg, ezek feldolgozása után tölthetnének le az újabb adagot. A rendszer természetesen fel van készülve a feldolgozási hibákra, azaz egy-egy felvételt több önkéntes is párhuzamosan dolgozna fel. Ha valaki „félrenéz” egy galaxist, a többiek eltérő eredményei alapján egyszerűen ki lehet ejteni a hibás elemet a statisztikából.

 

Nem ez az első közösségi csillagászati program az interneten; a SETI@Home rendszer éveken keresztül kutatta a földönkívüli értelem jeleit a rádiócsillagászati felvételekben. A teljesen automatikusan – képernyőkímélőként – futó SETI program sajnos nem jutott semmilyen használható eredményre. A Galaxy Zoo evvel szemben biztosan hasznot fog termelni a tudománynak, igaz, sok lelkes ember kell hozzá.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.