Hirdetés

Gyerekmódra tanul az okos robotkar



|

A német mérnökök által kifejlesztett rugalmas gépvégtag leginkább a Pókember-képregények „Doc Ockjának” karjaira emlékeztet.

Hirdetés

Intelligens robotkart fejlesztett ki egy német mérnöki társaság. A berendezés képes megtanulni egyes mozgásokat és cselekvéseket. A kar, amelyet úgy tervezték meg, hogy egy elefántormányhoz hasonlóan rugalmas legyen, egy „goal babblingnak” nevezett módszerrel tanul: a robot a saját „pneumatikus izmaiban” beálló apró változásokat jegyzi meg. A New Scientist szerint a módszer nagyon hasonlít ahhoz, ahogy az újszülöttek térképezik fel az őket körülvevő világot.

Hirdetés

A robotkart még 2010-ben építette egy Festo nevű cég – de ahhoz, hogy precíz mozdulatok végrehajtására is alkalmas legyen, a programozását is ki kellett dolgozni. A szoftver olyan jól sikerült, hogy ma már akár egy laikus is képes új trükkökre tanítani; a lap szerint a robot „a villanykörtétől a mogyoróig” szinte bármilyen tárgy megfogását és felemelését el tudja sajátítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.