Hirdetés

Hatodik érzék - a közeljövő technológiája?



|

Eddig nem sok valódi kísérlet volt arra, hogy összekössék az internetet a valódi, fizikai világgal - a Sixth Sense projekt ezt tűzte ki célul.

Hirdetés

A kutatás lényege abban áll, hogy ugyebár egyelőre az információs, virtuális világ (tehát az internet, a mindenféle adatbázisok, wikik és egyebek világa) teljesen elkülönül a valóditól. Ha meg akarunk venni egy könyvet, előtte megnézzük az Amazonon az értékelést és a kommenteket, ha repülőtérre sietünk, útközben igen nehezen értesülhetünk csak arról, hogy késik-e az indulás, vagy változott-e a kapu.


A Sixth Sense projekt "fizikailag" egy nyakba akasztható alapegységet takar, melyben egy kamera és egy projektor található, és ez a készülék természetesen "dróttalanul" csatlakozik az internethez, és azok különböző adatbázisaihoz. A tesztalany ujjain pedig a kamera tájékozódását segítő színes szalagokat helyeztek el.

sixthsense02.jpg


Hogy mire jó ez az egész? Nos, egyrészt az összes kapcsolódó, nálunk lévő elektronikus egység kezelésére anélkül, hogy elő kellene vennünk ezeket. Nem kell zsonglőrködnünk telefonjainkkal, számológépünkkel és hasonló eszközeinkkel, az alábbi képen például azt láthatjuk, ahogy a felhasználó a kezére vetített telefon-billentyűzeten üti be a hívott személy számát. A billentyűzetet a miniprojektor vetíti ki, a kamera pedig az ujjakon lévő színek alapján értelmezi a tárcsázást.

sixthsense08.jpg
 


Az eszköz valódi csodája azonban az internetes adatbázisok közvetlen használatában teljesedik ki. Ha például a felhasználó bemegy egy könyvesboltba, és levesz a polcról egy könyvet, a kamera beolvassa a könyv borítóját, majd ez alapján megkeresi a könyv minden kapcsolódó információját az Amazon adatbázisában. Ahogy a felhasználó belelapoz a könyvbe, a kis projektor máris a lapokra vetíti a könyvvel kapcsolatos információkat, az Amazonos értékelést és egyebeket - akár arra is képes, hogy a könyv olvasása közben egy adott oldalhoz érve kapcsolódó széljegyzeteket, magyarázatokat vetítsen a megfelelő helyre.


Az alábbi képen pedig a "jövő újságja" látható, melyen a legfontosabb hírek mellett már nem nyomtatott képek láthatóak, hanem egy üres hely a Sixth Sense vetítője számára. A készülék felismeri az újságot, és a cikkel kapcsolatos mozgóképeket, híradórészleteket, kapcsolódó interjúkat jelenít meg ezen a helyen.

sixthsense09.jpg


A projekt természetesen még erőteljesen fejlesztés alatt van, hiszen maga a technológia (tehát a hardver formája, kiépítése, ergonómiai sajátosságai) is erősen kísérleti, és a kapcsolódó szolgáltatások száma is jelentősen csekély. Az viszont tény, hogy maga az ötlet mindenképpen szenzációs, és remélhetőleg hamarosan a kapcsolódó hardvergyártók és szolgáltatók száma is megnő. Az alábbi videóból még sok egyéb kiderül, ráadásul még több felhasználási módot is megtekinthetünk. A legdurvább az elköszönés, ahol a projekt egyik vezetője szerint tíz év múlva már agyi implant formájában találkozhatunk a technológiával...


Forrás: Gépségszalon
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.