Hirdetés

Hosszabb, mint a Grand Canyon



|

Elképesztő, több mint 740 kilométer hosszú és 790 méter mély óriásszurdokot találtak a grönlandi jégpáncél alatt.

Hirdetés

Mélyen a grönlandi jégmezők alatt hatalmas, fél mérföld mély szurdok húzódik, amely hosszabb, mint a Grand Canyon. Az óriáshasadékra a NASA IceBridge programja keretében gyűjtött radarképek elemzése közben bukkantak rá. A páratlan tudományos felfedezésről egy, a Science magazinban megjelent cikkben számoltak be a kutatók.

Az amerikai űrügynökség évek óta figyelemmel kíséri a sarki jégmezők állapotát. Az IceBridge projekt keretében rádióhullámokkal mérik a jég vastagságát – így bukkantak rá az eddig ismeretlen kanyonra is. A mérések adatai szerint a most felfedezett hasadék több mint 740 kilométer hosszú és 790 méter mély; összehasonlításképpen a Grand Canyon „csak” 445 kilométer hosszú – igaz, bizonyos helyeken 1800 méternél is mélyebb.

Hirdetés

A tudósok szerint a most felfedezett szurdokot a Grand Canyonhoz hasonlóan egy folyó vájhatta ki – jóval azelőtt, hogy kialakult volna a grönlandi jégtakaró. Jonathan Bamber, a tanulmány vezető szerkesztője és csapata úgy gondolja, hogy a kanyon jelenleg is fontos szerepet játszik Grönland vízháztartásában: hatalmas mennyiségű olvadt vizet vezet az óceánba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.