Hirdetés

IDF 2003 ősz: Második Nap



|

Az IDF második napja a mobil technológiákról és a kiszolgálókról szólt.

Hirdetés

A napot Anand Chandrasekher és Ron J. Smith urak nyitották keynote-jukkal. A számítástechnika és a kommunikáció konvergenciáját a WiFi eszközök eladásának növekedésével illusztrálták. Ennek kapcsán bejelentették az Intel 855GME lapkakészletet, a Centrino technológia új építőkövét. Az előd i855GM-mel lábkompatíbilis lapka alacsony fogyasztású, grafikus- és memória vezérlőt tartalmaz, ezzel is fokozva a Centrino alapú mobilgépek figyelemreméltó akku üzemidejét. Ismét szóba került a Dothan kódnevű, 90 nanométeres technológiával készülő, Pentium M utód.

Centrinok egymás között. A következő generáció jövő ilyenkorra várható.

Az a jó az IDF-ben, hogyha az ember figyel, akkor egy-egy elszólásból olyan információkhoz is hozzájuthat, amit az Intel nem biztos, hogy meg akar osztani a jelenlevőkkel. Nos, a tegnapi napon a Dothan említésekor „TBA mennyiségűnek” azaz „To Be Announced” (Későbbi Bejelentés Tárgya) mondták a Dothanban található tranzisztorok számát, míg egy mai dia szerint 140 millió darab búvik meg benne. (Ha már itt tartunk, a szintén tegnap említett Prescottban 125 millió.) Szintén érdekes adat, hogy 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat is tartalmazni fog ez a processzor. A Centrino távolabbi jövőjéről is esett szó. 2004 második felére várható a Sonoma kódnevű platform, ami tulajdonképpen a második generációt képviseli. Ennek elemei – melyek elnevezésük alapján egy mexikói bútoráruház szekrénysor választékára hajaznak –, a Dothan CPU, az Alviso chipset, illetve a Calexico 2, háromsávos zsinórnélküli hálózati vezérlő. A Sonomát minden aktuális újdonsággal el fogja látni a cég. Például az Azalia kódnevű audiórendszert is bevetik, PCI Experess architektúrára fog épülni, ExpressCard bővítési lehetőségekkel, illetve Serial ATA illesztőfelületű merevlemez fog dolgozni benne. (Ezekről részletesen lásd alább.) Az új, integrált grafikus egységen még javában dolgoznak, éppúgy mint a forradalmi, mindössze 3 watt fogyasztású kijelzőn.

Egy PCI-Express fejlesztői platform kártya egy 1x16-os sínben. A tőle „délre” lévő apróság egy másik PCI-Express sín.

Hogy elpuffogtassam a legolcsóbb sztereotípiát: Dübörög a PCI-Express! A PC-s mércével matuzsálemi, tíz év körüli kort betöltött PCI megérett a leváltásra. Az új, gyorsabb, és nagyobb fogyasztók kiszolgálására alkalmas felület kapta fenti nevet. Sikerült lencsevégre kapnunk az első ilyen sínt felvonultató fejlesztői alaplapot. Attól persze nem kell félnünk, hogy a frissen vásárolt, PCI és AGP síneket felvonultató alaplapunkkal, illetve a benne lévő kártyákkal rossz helyre tettük a pénzünket! A PCI-Express és a jelenlegi PCI-AGP valószínűleg olyan sokáig fog együtt élni még a jövő PC-iben, mint anno az ISA és a PCI. A tegnapi nap eseményei között ejtettem szót a Blue Water kódnevű, a végleges keresztségben BTX nevet kapott új szabványról. Ma sikerült erről is többet megtudni, illetve lefotózni az erre a szabványra épülő alaplapot és számítógépházakat. Ennek részleteivel a jövőben bizonyosan bőven fogunk foglalkozni, hiszen nagyon sok a vele kapcsolatos tudnivaló, ezért most álljanak itt csak a képek!

microBTX szabványú asztali gép hátulról...

 

...valamint szétnyitva, szemből.

 

Nem, nem inverz kép! Ez egy BTX toronyház váza.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.