Hirdetés

IPv6 napot tart holnap a Google és a Facebook



|

Már ma kipróbálhatjuk, hogy vajon az IPv6-ra nem felkészültek meglehetősen kicsi táborba tartozunk-e.

Hirdetés

A holnapi napon a legnagyobb internetes szolgáltatók 24 órára átállítják a rendszereiket IPv6-ra, hogy így teszteljék élesben az újfajta címzést. A Google által januárban meghirdetett IPv6 naphoz több mint 400 technológiai vállalat csatlakozott, így például a webes keresőjéről elhíresült cég mellet a Facebook, a Mozilla, a CNN, a Microsoft és a Sony is elkötelezte magát az ügy mellett. (a teljes lista az Internet Society oldalán olvasható).

 

 



A 24 órás teszt a Google blogbejegyzése szerint egyezményes koordinált világidő szerint június 8-án éjfélkor kezdődik, azaz magyar idő szerint holnap hajnali 1 órakor állnak át a szolgáltatók IPv4-ról IPv6-ra.

A felhasználóknak semmilyen tennivalójuk sincsen a Google írása szerint, mivel a rendszerek 99,95 százaléka készen áll az új címzés kezelésére, és csupán 0,05 százalék azon útválasztók aránya, amelyek nem képesek automatikusan váltani IPv6-ra. Ha valakinek az eszköze az utóbbi kis táborba tartozik, akkor annak holnap gondjai lehetnek például a Facebook és a Google szolgáltatások elérésével. A világnap segítségével azonban könnyen fény derülhet arra, hogy kinek a rendszere áll készen az IPv6-ra, és hogy kinek kell e lépnie ez ügyben. Ezen tesztet egyébként az ipv6test.google.com oldalon is elvégezhetjük, amely megvizsgálja, hogy gépünk képes-e már az új címzést használni.

Miért van erre szükség?

A problémát az okozza, hogy a világháló születésének a pillanatában senki sem hitte, hogy az rövid idő alatt olyan hatalmasra nő, mint amilyen napjainkban. Ez az IP-címek kiosztásánál jelent problémát, hiszen minden internetre kapcsolt eszköz rendelkezik egy egyedi azonosítóval, amellyel a számítógépek képesek elérni egymást. Márpedig ezen egyedi címek hamarosan elfogynak, hiszen a mérnökök anno úgy gondolkodtak, hogy elég lesz 232 egyéni azonosító, ami körülbelül 4 milliárd IP cím kiosztását teszi lehetővé. Az idő viszont rájuk cáfolt.

Megoldást az IPv6 szabvány jelentheti, amely már 2128 hálózati cím kiosztását teszi lehetővé, így biztosítva azt, hogy soha ne fogyhassanak el az egyedi azonosítók (mai feltételezéseink szerint). A gond csak az, hogy az internetszolgáltatók (ISP) jelentős része minden figyelmeztetés ellenére még nem kezdett el áttérni az IPv6-ra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.